Едно полезно четиво – „Биологично зеленчукопроизводство – технологии и планиране“

учебникВ края на май 2016 г. излезе от печат книга, която може да се превърне в настолно четиво както за професионалните производители на биологични зеленчуци, така и за любителите градинари. „Биологично зеленчукопроизводство – технологии и планиране“ с автори преподавателите в Аграрния университет Костадин Костадинов и Петър Борисов предлага богата информация на стопаните, които се занимават с отглеждане на домати, краставици, дини и главесто зеле. Издател е „Виденов & син“

Книгата представя не просто технологии (които при биологичното зеленчукопроизводство са по-специфични), но и бизнес съвети, които трябва да предхождат самото производство. Преди да упражнява земеделието като професия, разумният стопанин трябва да създаде собствена стратегия за постигане на целите, които си е поставил. Необходимо е да помисли за диверсификация в стопанството си, да определи източниците за получаване на пазарна информация, да създаде канали за дистрибуцията на продукцията, да реши каква ще е ценовата му стратегия и др.  За правилното стратегическо ориентиране, авторите описват модела на  SWOT анализа, който включва предварителна преценка на силните и слабите страни, на възможностите и заплахите пред стопанството.

„Биологично зеленчукопроизводство“ е съобразено с последните нормативи на Министерството на земеделието и храните, като са включени и регистрираните за борба с вредителите биоинсектициди и биофунгициди.

В 19-те приложения са предложени таблици на растенията, които могат да послужат за зелено торене, според съответния тип почва. Предложени са схеми за отглеждане на разсади на домати, краставици, дини и главесто зеле, както и технологични карти за тях. Читателят може да се запознае с торовете и подобрителите на почвата при биопроизводството, както и със средствата за борба срещу болести и неприятели.

Книгата може да бъде открита в книжарницата на Аграрен университет – Пловдив, в книжарници Хеликон след предварителна заявка, в офиса на фирма „Амитица” в Моравско село /близо до гр. Банско/, а също така и в агроаптеките на големите фирми за консултация и търговия с торове, семена и препарати в цялата страна.  За повече информация – издателство „Виденов & син“, телефон 0887 697983.

Leave a Comment