При над 14 хил. свиневъди у нас, едва 87 кандидатстват за помощ за хуманно отношение

свине87 свиневъди подадоха документи за участие в първия транш за доброволни ангажименти за хуманно отношение към прасета за угояване, съобщиха от ДФ „Земеделие“. Те отглеждат 318 345 животни. Според последните данни на агростатистиката, в България има 14 450 стопанства с общо 600 088 свине (виж таблицата тук).

Помощ за отглеждане на прасета за угояване по Схемата за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свинете се предоставя на три транша през годината и е за заявен брой животни при спазване на изискванията, включени в указанията за прилагане на схемата.

Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта за отглеждане на прасета за угояване е до 1 месец след крайната дата за подаване на заявления.

Заявления за втория транш ще се приемат от 1 до 23 септември, а за третия – от 10 до 21 октомври.

Държавната помощ по схемата е със срок на прилагане до края на 2017 г. Помощта покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с ангажиментите за хуманно отношение към свинете, поети за най-малко 5 години. Средствата се предоставят на земеделски стопани, които доброволно прилагат ангажиментите за хуманно отношение.

 

Leave a Comment