„За Балкана и хората“ с голямата европейска награда „Натура 2000“

Кармену Вела

Кармену Вела

Българският природозащитен проект „За Балкана и хората“ спечели голямата европейска награда „Натура 2000“.На 23 май европейският комисар по околна среда Кармену Вела връчи отличието в категорията „социално-икономически ползи“. Проектът се изпълнява в партньорство от български и швейцарски организации, четири от които са членове на природозащитната коалиция „За да остане природа в България“ – WWF, Българско дружество за защита на птиците, Българска Фондация Биоразнообразие и Асоциация на парковете в България.

За Балкана и хоратаВ края на март бе направена предварителна селекция и от общо 83 кандидатствали проекта, останаха 24 финалисти.

Проектът работи в 24 общини и девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина, където земеделските стопани и малките предприятия са пряко заинтересовани от дългосрочното съхраняване на природните ресурси. Инициативата демонстрира как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България.

Прочети още: Нещо истинско и библейско: Каракачанска ферма под връх Ботев с хиляди животни

Leave a Comment