„Агри България“ ще гори костилки на череши за 1 тон пара на час

черешиЕдин от най-големите производители на спиртовани череши – „Агри България“ЕООД, ще оптимизира разходите си за енергия с изграждането на парокотелна инсталация. Заводът край село Радиново до Пловдив ще използва технологичния отпадък от производството – костилките, които при изгаряне ще произвеждат 1 тон пара на час с максимално налягане 6.0 bar. (В 1 кг череши има около 100 костилки – б.р.) След дроселиране (спадане на налягането) тя ще се използва за технологични цели – загряване на ректификационни колони, пише в инвестиционното намерение на дружеството, внесено в екоинспекцията в Пловдив.

Котелното ще се изгради върху около сто квадрата в предприятието, като до него ще има навес за предварително изсушаване на черешовите костилки. Заводът заема общо 85 945 кв.м.

Според финансовия отчет на дружеството за 2014 г., годишните разходите за производство са 239 хил. лв. за гориво и 142 хил. лв. за ток. В разработката не е посочено до какви икономии ще доведе новата инвестиция.

„Агри България“ е едно от първите предприятия в Индустриалната зона на община „Марица“. Фирмата е регистрирана у нас през 1995 г. и е дъщерна на „Фереро трейдинг Люксембург“. Отначало седалището й е било в София, но в края на 90-те години дружеството създава завода край Пловдив. В него, пак по данни от отчета, през 2014 г. са работили 332 души. Приходите за същата година са били 37.7 млн. лв., а нетната печалба 1.164 млн. лв.

Leave a Comment