Извън калъпа: Преди 29 г. 19-годишен западняк каца на Червения площад в Москва

Матиас Руст при разпита в Москва през 1987 г.

Матиас Руст при разпита в Москва през 1987 г.

Преди 29 години, когато Желязната завеса разделяше света, 19-годишният западногерманец Матиас Руст приземява малката „Чесна“, която управлява от Хелзинки, на Москворецкия мост до Червения площад в Москва. Провокаторът не е на тайна военна мисия, не е изпратен, за да направи смешна военновъздушната отбрана на СССР, дори не е изкарал и казармата в родината си. Не може да се каже, че е опитен пилот – има само 50 часа обучение зад гърба си. Той е чисто и просто индивидуалист и авантюрист, който успява с един полет да остане завинаги в историята на света.

Не може да се каже, че руската военна авиация е проспала навлизането му във въздушното пространство на Съветския съюз. Напротив. По-късно в интервюта Матиас Руст разказва за ужаса, който изпитал, когато до него прелетял сребрист МиГ – самолет, превърнал се в годините в кошмар за западните пилоти. Руският пилот огледал „Чесна“-та и отлетял. Предполага се, че е станал някакво объркване и немецът е бил взет за някой друг.

Така или иначе, след като направил три кръга над центъра на Москва, Руст решил да кацне върху моста, който бил достатъчно широк – с шест ленти. След това се оказал заобиколен от дружелюбни московчани, на които обясни на английски откъде идва. После го прибрали в затвора.

По време на съдебния процес младежът обяснил, че е извършил полет на мира, тъй като не бил удовлетворен от резултатите от мирните преговори между Горбачов и Рейгън. Получил 4-годишна присъда, която трябвало да бъде изпълнена в сибирски лагер. Но останал в централния затвор в Лефортово.

Междувременно обаче, Михаил Горбачов уволнил светкавично след инцидента военния министър Сергей Соколов, командващия Противовъздушната отбрана на СССР и още между 200 и 300 офицери.

Матиас Руст бил амнистиран и 14 месеца след инцидента се завърнал в родината си. Две години по-късно той отново се оказва в затвора заради жена, която нападнал с нож, тъй като не отговорила на чувствата му. После пак влиза в новините през 2001 г. с опита си за кражба на пуловер от кашмирска вълна.

Оттам нататък се увлича от покера и става професионален играч. Прави голям удар в казино в Лас Вегас, който му носи 750 хил. долара. След това започва да се занимава с йога и става инструктор. След четири дни, на 1 юни, ще отпразнува 48-ия си рожден ден.

 

Leave a Comment