Третият транш ваксини срещу ЗНД пристига по-рано

Цветан ДимитровТретият транш ваксини срещу Заразен нодуларен дерматит ще пристигне по-рано от планираното. Доставката на 100 хиляди дози ще е факт идната седмица, вместо в края на юни. Така ще бъдат имунизирани всички възприемчиви животни в Южна България.

Това стана ясно по време на срещата между зам.-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и представители на Българска агенция по безопасност на храните и ветеринарномедицинските научни среди – Ветеринарномедицинския факултет при Тракийски университет – Стара Загора, Факултета ветеринарна медицина към Лесотехническия университет София, Центъра за оценка на риска, Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Ваксините от втория транш от 175 хиляди дози срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит са поставени почти на 100%, отчетоха от БАБХ.

На срещата стана ясно, че мерките за ограничаване и ликвидиране на болестта Заразен нодуларен дерматит трябва да бъдат детайлизирани на ниво Европейски съюз и Европейската комисия да предприеме мерки, които да са по-ефективни и с минимална загуба за фермерите и страните-членки.

 

Leave a Comment