Последна седмица за кандидатите по мярка 7.6

Манастирът "Света Петка" над с. Мулдава

Манастирът „Света Петка“ над с. Мулдава

На 3 юни изтича крайният срок за подаване на заявления по мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Приемът за обновяване на обекти на вероизповеданията започна на 9 май. В първата седмица в областната дирекция на фонд „Земеделие“в Пловдив не бе подаден нито един проект.

Общият размер на помощта по този прием е левовата равностойност на 25 милиона евро.

Стойността на един проект не може да е по-висока от левовата равностойност на 400 хил. евро, а в рамките на целия програмен период тя може да достигне максимум 1 млн. евро.

Финансирането е 100 процента, ако обектът няма да начислява приходи и 75 на сто в случай, че след обновяването му ще генерира приходи.

През миналия програмен период обновяването на храмове бе финансирано по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места“. Именно заради нарушения по тази мярка, както и по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“, Европейската комисия наложи най-голямата санкция на България в размер на 325 млн. евро. По-късно тя бе намалена на 28.4 млн. евро.

Leave a Comment