Ваксирана срещу ЗНД ферма в Трилистник – с болни крави

Междувременно правилата са променени: Няма да убиват всички крави, а само тези, които са на умиране

Вече шести ден 12 крави във фермата на Йордан Тотев в село Трилистник, община „Марица“, боледуват с всички признаци на Заразен нодуларен дерматит (ЗНД), съобщиха пред АгроПловдив запознати. Животните в стопанството – общо 74, са ваксинирани с втората пратка от Южноафриканската република, който пристигна в България на 17 май.

На фермера Тотев е издаден акт за възбрана за продажба на кравето мляко. Никой обаче не знае какво ще се случи със стадото.

От Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив са наясно със случая, но засега няма предприети действия от страна на властите. Няма взети и кръвни пркравиби.

„Ще наблюдаваме животните още два-три дни“, коментира директорът на областната дирекция д-р Камен Янков. Той опроверга слуховете, че държавните ветеринарни специалисти са настояли животновъдът сам да лекува животните. „За тази диагноза няма лечение“, каза д-р Янков.

Шефът на ОДБХ – Пловдив обясни, че дирекцията ще проучи дали кравите са били болни преди ваксинирането или след това са се разболели. „Ако болестта се докаже, животните с клинични признаци ще бъдат унищожени. Няма да убиваме цялото стадо“, подчерта д-р Камен Янков.

Двадесет дни по-рано, на 10 май, шефът на ОДБХ бе заявил пред протестиращи от община Хисар животновъди, че ако до 28-ия дни след ваксинацията бъдат установени болни от дерматит животни, всички единици в съответното стопанство подлежат на убиване. Днес директорът поясни, че няма да се пристъпва към тотално унищожаване, тъй като е минало достатъчно време за създаване на имунитет. Кръвни проби на болните животни в Трилистник не са взети, тъй като те при всички случаи ще потвърдят заболяването заради живата ваксина срещу ЗНД, която им е приложена преди 20 май.

Утре АгроПловдив ще посети пострадалата ферма. Очаквайте репортаж!  

 

 

Leave a Comment