Производител, който не плати таксата за борба с градушки, няма да получи еврофинансиране

Браншовите организации трябва изразят становище върху концепцията за противоградовата защита до 13 юни
Светослав Русалов

Светослав Русалов

Таксите за борба с градушките, които ще се прилагат от 2018 г., ще са обвързани с европейските плащания. За да бъде регистриран по Наредба № 3, земеделският производител ще трябва да представи квитанция за платена такса. От този програмен период стопаните, които не са регистрирани по тази наредба, не могат да получават както директни плащания, така и подпомагане по Програмата за развитие на селските райони. Това разкри пред АгроПловдив председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов.

Концепцията за противоградовата защита на министерството, която бе оповестена на 30 май тази седмица, ще добие окончателен вид през октомври т.г. До 13 юни браншовите организации трябва да изразят становищата си по основните параметри, заложени в нея. „НАЗ ще спази срока“, заяви Русалов.

Описана накратко, концепцията оформя следната връзка: земеделските стопани ще плащат таксата на бъдещото държавно предприятие за борба с градушките. Предприятието (сегашната Изпълнителна агенция за борба с градушките) ще разпределя част от получените приходи към застрахователния пул. По-значителният дял от таксите ще се използва за поддръжка и издръжка на предприятието, регистрирано по Търговския регистър.

Предвидени са два варианта за таксуване, поясни още Светослав Русалов. При първия земеделските производители могат да заявят желание таксата да покрива 50% от евентуални загуби. Тогава тя ще е по-ниска. (В понеделник министър Десислава Танева оповести, че таксите ще са в размер 0.69-0.90 лв./дка годишно – б.р.) Ако стопанинът желае загубите му при пропадане на площите да се компенсират към 70%, то тогава размерът на налога ще е по-висок.

Когато годината е благоприятна и не се е налагало застрахователите да покриват значителни загуби, тогава те ще връщат средства към държавното предприятие.

Въпреки че на 30 май земеделският министър оповести, че 91.4% от земеделските земи ще бъдат защитени чрез съществуващите и предвидени допълнителни 32 ракетни площадки, а също и чрез 10 самолета, сигурността за реколтата не може да е 100%, посочи председателят на НАЗ. „И сега се случват загуби от градушки върху защитени територии. Затова презастраховането е необходимо.“

Предстои асоциацията на зърнопроизводителите да обсъди предложението на земеделското министерство, но още от сега в бранша възникват въпроси и несъгласия, призна Светослав Русалов.

Първо, зърнопроизводителите смятат, че загубите, които някои други производства могат да понесат от градушки, са по-големи от тези при житните и технически култури. Те смятат, че таксата трябва да бъде диференцирана според типа производство. Зеленчукопроизводителите и овощарите например ще понесат по-големи щети при градушка, отколкото производителите на пшеница, даде пример председателят.

Другият въпрос е свързан с изплащането на обезщетения при поразени площи. Как ще стане то ако фермерът няма полица, попита Русалов.

Като цяло от НАЗ приветства развитието на противоградовата защита на територията на цялата страна, още повече, че тя ще осигури чадър не само над земеделската реколта, но и над населените места.

 

Leave a Comment