България стана световен първенец в производството на розово масло

розово маслоБългария вече е световен първенец в производството на розово масло, изпреварвайки Франция, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на ритуала „Розобер“ в Казанлък, предаде агенция „Фокус“.

За тази година площите с маслодайна роза са с 2500 дка повече, по данни на аграрното министерство. Повече са и розоварните.

„Розовото масло е защитено географско указание от 2014 г. Мисля, че както за хората, така вече и в регистрите то е символ на една красива и богата България“, коментира Танева.

По-късно след ритуала за началото на розобера министър-председателят Бойко Борисов взе участие в откриването на новия Музей на розата в Казанлък.

„Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново“, заяви Борисов.

„Радвам се на Музея на розата, радвам се на пречиствателната станция, на пожарната, които направихме в Казанлък, на детските градини и училища, които санирахме. Това правим и във всеки друг град“, каза премиерът.

Leave a Comment