Беър Грилс: Оцеляването продължава и след 42 г.

Беър ГрилсБеър Грилс, мъжът, който винаги оцелява, дори ако се наложи да яде мравки и да пие урината си, става днес на 42 години. Той е известен из всички кътчета на света с популярните филми по Дискавъри, в които се озовава в най-опасните, трудно достъпни, диви и ненаселени места на земята, за да покаже трикове за самоспасяване. Обикновено скача с парашут от вертолет и … приключенията започват. Грилс показва как се правят салове, биваци, хамаци, капани, как се събира вода за пиене от листата и от стволовете на дърветата, как се убиват най-отровните змии, как се спи в търбуха на изкормена камила … Това и какви ли не други тактики и чудеса можете да научите от Грилс в поредиците му „Измъкни се жив с Беър Грилс“ и „Роден да оцелява: Беър Грилс“. Зрителите му дотолкова са свикнали с жестоките примери, които дава, когато е в безводна среда, че ако го видят на постер с чаша бяло вино в ръка, започват да се чудят вино ли е или урина. Но такъв си е той – оцеляващият командос. Когато става въпрос за спасяване на живота, няма място за задръжки. той използва изключително добре и дарбата си да разказва.

С американския президент

С американския президент

През септември миналата година американският президент се съгласи да изпита силата и превратностите на природата заедно с Грилс в Аляска. Барак Обама бе нагостен от „Оцеляващия“ с остатъци от храната на местна мечка – разкъсана сьомга. Примерът бе заразителен. От тази пролет редица знаменитости, начело с Кейт Уинслет, се решиха да гостуват на бившия командос на негостоприемни кътчета на земята, под защитата и указанията на домакина, като част от предаването му „В дивата пустош с Беър Грил“.

Истинското му име е Едуард Майкъл Грилс. Той е британец, роден в семейството на политика консерватор Сър Майкъл Грилс. Когато е бил малък, баща му го е учил да се катери и да плува. Като тийнейджър се увлича от бойните изкуства, за което получава втори дан черен колан в карате Шотоканима. Завършва Лондонския университет.

Служил е в индийската армия, скитайки из Хималаите и Западна Бенгалия. Бил е командос към специалните части на Великобритания. Когато е на 23 години изкачва Еверест и аха-аха да постави рекорда като най-младия британец, стъпил на върха, но друг го изпреварва. Грилс е вършил какви ли не луди неща като това да обиколи острова на Обединеното кралство с лодка. С благотворителна цел е гребал чисто гол 35 км в лодка по Темза. После едва успява да остане жив, когато с 5-членен екипаж поема през Северния Атлантически океан в твърда надуваема лодка. Прелита с парапланер над най-високия водопад в света Анхел във Венецуела, а също и на 8890 м над Хималаите.

Грилс е автор и на бестселъри. Първата му книга – Facing up (С лице нагоре) влиза в първата десетка в класацията на Великобритания и излиза в САЩ под заглавието The Kid Who Climbed Everest. В нея той разказва за експедицията си до Еверест, когато е бил на 23 години. Втората книга на Беър, Facing the Frozen Ocean, е номинирана за наградата на William Hill Sports Book of the Year. Следващата му книга е написана, докато снима предаването „Ultimate Survivor“ и носи едноименното заглавие Born Survivor: Bear Grylls. В нея той описва способи за оцеляване, научени в някои от най-негостоприемните места по света. Книгата влиза в челната десетка на класацията на Sunday Times. В България са издадени неговите книги „Кал, пот и сълзи“, „Наръчник за оцеляване в живота“, „Екстремна храна: Какво да ядем, когато животът ни зависи от това“, „Призрачен полет“ и други.

Leave a Comment