Св. Русалов: 90% от одобрените проекти по мярка 4.1 са за орехи

Няма нито един за създаване на градина с ябълки.  В списъците с приоритетни култури са резене, артишок, тикви. Защо?

90% от одобрените проекти по отворената за първи път миналата година подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ са за производство на орехи и по-точно на био-орехи. Това разказа пред АгроПловдив председателят на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русалов. Съвсем наскоро той е имал възможност да разгледа одобрените по фермерската подмярка проекти и е останал изумен от „морето“ от намерения за създаване на ореховите насаждения.

Ето какво разказа Русалов, предадено едно към едно:

Светослав Русалов„В момента МЗХ има стратегия за стимулиране на зеленчукопроизводство, овощарство и животновъдство. Съответно има списъци, в които са залегнали приоритетни култури за отглеждане. И там фигурират примерно резене, артишок, тикви като традиционни български култури.  Ама това не е така! Изкуствено, министерството ни насочва да гледаме резене и артишок. Да, ама няма търговци за тях. Това е недалновидна политика!

Основно одобрените проекти по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони са за биопроизводство на орехи. Биопроизводство на орехи, когато едва след 10-та година се вижда реколта! Други проекти са за биопроизводство на лешници. А тиквите! 230 лева (обвързани плащания – б.р.) за тикви на декар, като се иска единствено и само да се докаже 460 кг добив от декар при положение, че ако наистина се гледат, те могат да дадат до 10 тона. И затова никой не ги гледа, след като условието е 460 килограма. Кандидатът за субсидии просто ги засява и накрая прибира 460-500 килограма. Или дори и тях не прибира. Прави един протокол, че ги е предал на животновъд да си изхрани стопанството. Пише му една фалшива фактура. Превежда парите, после животновъдът му ги връща. Има много вратички. След което фермерът получава 230 лева на декар чиста субсидия. Не го интересува продажбата на тикви, защо му е?

Все ми се иска да има смисъл в тези субсидии. Но при тиквите няма. При орехите – няма. А 90% от проектите (по мярка 4.1) са за биологично производство на орехи! Има изпълнен проект за 4 хиляди декара биологична орехова градина. Ами жълто киви – проект за отглеждане на жълто киви в Бургас. Нито някой го е чувал, нито има пазар за него, обаче ще се произвежда, защото е екзотично. Защото има едни пари там … Но фермерите, които държат на името си и имат съвест, не могат да направят просто някакъв проект, за да получат субсидии.

Тези дни разглеждах одобрените проекти по мярка 4.1. Проектите за орехи са масови. За бадеми също. Има по два-три проекта до пет проекта за череши, сливи и малини. Но за ябълки например няма проект. Няма! Всичко е орехи! България е страната на орехите! Ние ще задръстим световния пазар. Проектите са за 200, 400, 2000, 3000, 4000 декара. Има пет-шест проекта за зеленчуци и те са за закупуване на оборудване – трактори и машини.

Надявам се да бъдат премахнати тези „приоритетни“ за българското земеделие култури от списъка. Той може да бъде променен единствено и само от Комитета по наблюдение.“

 

 

 

Leave a Comment