Само 20 производители на череши и други плодове ще получат компенсации заради пролетните слани

Берач на черешиСамо 20 производители на череши, сливи и ябълки от област Кюстендил ще получат компенсации заради пролетните слани, които унищожиха реколтата. Толкова заявления са подали производители на трите култури за обезщетения за измръзнали трайни насаждения. До края на месеца ще бъдат изчислени декарите и евентуалната компенсация, съобщи БНР.

Собствениците на черешови насаждения могат да получат по 166 лева на декар субсидия при 220 -230 килограма среден добив. Това ще стане много трудно, след като измръзванията при черешите за района са между 83 и 95 процента от насажденията, казаха от Института по земеделие.

Заради почти нулевата година за кюстендилските череши, кметът на Кюстендил Петър Паунов посети заедно с група черешари земеделския министър Десислава Танева. По време на срещата стана ясно, че повечето производители не са спазили 7-дневния срок за подаване на заявление за щетите от бедствието и не могат да кандидатстват за компенсация. За следващи реколти би могло да се търси промяна в нормативите, но за тазгодишната реколта не е възможно.

Leave a Comment