Земеделският министър заминава за Русия да топи ледовете в търговията

МоскваЗемеделският министър Десислава Танева заминава за Русия на 16 юни, най-вероятно, за да се опита да стопи ледовете в търговията между двете държави.

Те са от години, но оборотът със земеделски продукти съвсем замръзна след като Русия наложи ембарго в началото на август 2014 г. за стоки от САЩ, Канада, 28-те държави от ЕС (в това число и България), Австралия и Норвегия. На заседания на Комисията по земеделие Танева не веднъж е призовавала за европейска политика към отваряне на руския пазар.

По време на посещението е планирана среща на Танева с министъра на селското стопанство на Руската федерация, Александър Ткачов и с Владимир Платонов, президент на Московската търговско-промишлена палата. Основна тема на разговорите ще бъде въведената едностранна забрана за внос на растения, растителни продукти и други извън обхвата на ембарговите стоки, забранени за внос в Руската Федерация придружавани с български фитосанитарни сертификати.

В рамките на визитата си, която ще продължи до 18 юни, министър Танева ще посети и XX-я Международен икономически форум, който се провежда всяка година в град Санкт Петербург.

 

Leave a Comment