Филмът „1.1 млрд. глупости“ не струва. Гледайте си жътвата, фермери

АгроПловдив

Корнелия НиноваДокато земеделците се подготвят за жътва, политиците също не стоят с кръстосани ръце. Темата с „1.1 млрд. лв.“, които България няма да получи от европейския бюджет заради проблем със сертифицирането на парите от земеделски фондове, сътвори поредния политически театър. Не че някой го гледа и слуша, освен участниците в него.

Но нека да видим какво предизвика новината за загубата от 1.1 млрд. лв.

Впрочем, защо всички повтарят числото 1.1 млрд. при положение, че Десислава Таневастава въпрос за 1.02 млрд. (522 млн. евро) и ако се закръгля, е по правилно да е къмто 1 млрд.? Значи осемдесет милиона плюс, минус – все тая! Отговорът е: защото така действат рекламите. Рекламите не казват истината, те продават продукти. БСП продава анти-ГЕРБ настроения. А ГЕРБ обяснява, че стоката е евтина.

Новината за „1.1 млрд.“ бе подадена от БСП и Корнелия Нинова в понеделник. Появи се като „разследване“ в един сайт. В същия ден министър Танева бе сред опустялата Северозападна България и затова вместо нея зам.-министър Васил Грудев даде кратка пресконференция. И така фиксира вниманието, защото до този момент повечето медии не бяха прочели „разследването“. С пресконференцията темата се закова като най-важна за държавата. Вече три дни тя се дъвче и прави балони.

Днес сутринта министър Танева влезе в коментираната тема през екрана на Нова тв, за да обяви, че тази история е просто „филм на Корнелия Нинова и БСП“. Така си е. И нали разбирате, че този филм политиците ще си го въртят дори и никой да не иска да го гледа. Темата бе изчерпана още в понеделник, когато Грудев обяви, че въпросният милиард вече е почти преведен от ЕС. Всъщност, грешка. Щеше да бъде изчерпана, ако хората вярваха на политиците. И понеже у нас доверието вече е изчезнало като прелетна птица, вече трети ден депутати и изпълнителна власт се надцакват, за да се открои победителят.

БСП не могат да се откажат от атаката, дори и снаряжението им да е само от „камънъе и дърве“. ГЕРБ не могат да спрат да отговарят, за да не изпуснат безценния шанс да докажат колко е некомпетентна опозицията.

Днес в парламента се изчетоха две декларации – на двете партии – по повода. Десислава Танева говори от трибуната. Депутатите се редяха на опашка да се изкажат. Дори Цветан Цветанов, който си няма хал хабер от земеделските програми, взе отношение.

Ако дори 1% от земеделските производители са проявили интерес към ожесточената схватка, мисля, че ще е провал за здравомислието на народа.

 

 

 

Leave a Comment