Наредбата за прилагане на подмярка 6.3 публикувана в Държавен вестник

11336.picНаредбата за прилагане на подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ е публикувана в днешния брой на Държавен вестник – виж ТУК.

Министерството на земеделието и храните създаде два проекта за нея. Първият бе качен за обсъждане в сайта на министерството през април, вторият – през май.

Най-после наредбата е в окончателната си форма. Оттук нататък министърът на земеделието и храните ще трябва да издаде заповед, в която да определи сроковете за прием на проекти. Заповедта трябва да е издадена поне 10 дни преди стартовата дата за отваряне на мярката. 6.3. ще е отворена в продължение на 5 седмици.

Интересът към нея е огромен заради възможността на малките стопанства със стандартен производствен обем между 2000 и 7999 евро да получат безвъзмездна финансова инжекция от 15 хиляди евро.

Основен препъникамък пред кандидатите е доказването на необходимия доход от земеделска дейност. За да са допустими за участие, малките стопани трябва да са декларирали доходи от земеделие пред НАП, да са подали заявление през 2015 г. за директни плащания и в него да са описали земите, които обработват. Ако земите не са тяхна собственост, трябва да имат договори за наем или аренда.

Leave a Comment