Заповед: От 4 юли стартира приемът по мярка 6.3 и ще продължи 6 седмици

дребни стопанстваОт 4 юли стартира приемът за заявления по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони за периода. Крайната дата е 12 август, което означава, че кандидатите ще разполагат с 6 седмици, за да се включат с проектите си. Това се вижда от публикуваната днес вечерта заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

В заповедта е посочен и бюджетът по този прием – 30 млн. евро. В отделна точка е добавено, че той може да бъде променян в съответствие с чл. 25, ал. 3 от Наредба №10 от 2016 г. (Съответният текст в наредбата гласи следното: „Класираните заявления за подпомагане с еднакъв брой точки, за които е наличен частичен разполагаем бюджет при класирането по ал. 2, се одобряват след изменение на бюджета, определен в заповедта на министъра на земеделието и храните по чл. 22, ал. 1 за съответния период на прием.“)

Както вече е известно, областните служби за съвети в земеделието ще бъдат ангажирани с безвъзмездното подготвяне на проекти за кандидатите – малки производители, чиито стопанства са със стандартен производствен обем (СПО) от 2000 до 7999 евро. (Изчисли СПО тук). Помощта за одобрените ще е в размер на 15 хиляди евро.

Заповед:

Н А Р Е Ж Д А М: 

  1. Определям период на прием на заявления за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. при реда и условията на Наредба №10 от 2016 г. с начална дата 04 юли 2016 г. и крайна дата 12 август 2016 г.
  2. Бюджетът на финансовата помощ по подмярката за приетите заявления в периода на приема по т. 1 е в размер на левовата равностойност на 30 000 000 евро.
  3. Бюджетът на финансовата помощ по т. 2 може да бъде променян в съответствие с чл. 25, ал. 3 от Наредба №10 от 2016 г.
  4. Съобщението за приема, определен в настоящата заповед да се публикува най-малко 10 работни дни преди започване на приема на електронните страници на Министерство на земеделието и храните и Разплащателната агенция и на общодостъпно място в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ и областните дирекции „Земеделие“.

Контролът по изпълнение на заповедта възлагам на Васил Грудев – заместник-министър на земеделието и храните и Румен Порожанов – изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция.

 

 

1 Comment

  1. ьхсьн каза:

    в какъв срок от подаване на заявлението идва проверка на стопанството

Leave a Comment