Памукът променя наредбата за прилагане на мярка 4.2 за преработка

памукЗемеделското министерство предлага промени в наредба 20 от октомври миналата година за прилагане на мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на
селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони. Промените касаят преработката на памук и екокотлите на твърдо гориво.

Според текстовете на Наредба 20, преработката на памук бе допустима за финансиране по мярка 4.2 инвестиция. Проектите от такова естество обаче нямаха шансове за класиране, тъй като памукът не бе обозначен като приоритетна суровина.

Започнати коментират, че проектът на наредба за изменение на Наредба 20 ще претърпи значителни корекции, тъй като има предложения преработката на памук да бъде с приоритет, ката че проектите свързани с това да получат допълни точки и да влязат в класирането.

Относно екокотлите на твърдо гориво, зам.-министър Васил Грудев пише в мотивите си следното: „В процеса на подготовка на Програмата за развитие на селските райони Регламентът за прилагане на Директива 2009/125/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на изискванията за екопроектиране на котли на твърдо гориво все още не беше приет и поради тази причина и в наредбата беше маркиран без изписване на точния номер. С оглед приемане на регламента в наредбата се отразява действителното му наименование, а именно: Регламент (ЕС) 2015/1189 на Комисията от 28 април 2015 година за прилагане на
Директива 2009/125/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на изискванията за екопроектиране на котли на твърдо гориво (OB L 193, 21 юли 2014 г.)“.

Както се вижда, мотивът е формулиран ясно, просто и напълно разбираемо. След изчитането му умните стават по-умни, а глупавите по-глупави.

Leave a Comment