Всеки служител от НССЗ ще разработва на ден по 1.5 проекта по мярка 6.3

Хората от Националната служба за съвети в земеделието не могат да започнат работа, заради липсата на формуляри

640_273fe33b9e4f669009a13e67269a7966Всеки работещ в службите за съвети в земеделието ще трябва да подготви минимум 50 проекта по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малките стопанства“. Такива са прогнозите на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ), която ще е ангажирана с безплатното за земеделските производители изработване на документацията. Прогнозите са базирани на предварителния интерес към мярката, който се е оказал извънредно голям.

Така сметката показва, че един чиновник скоростно ще прави по проект и половина на ден.

НССЗ е с най-малък числен състав сред другите административни звена към земеделското министерство. В нея работят 70 служители. (Виж таблицата ТУК).

Въпреки че вече има заповед на земеделския министър за отварянето на мярка 6.3, в службите за съвети в земеделието не са изпратени формулярите за бизнесплановете, декларациите и т.н., което е ангажимент на фонд „Земеделие“. Не са подготвени и заявленията, с които земеделските стопани декларират, че желаят да ползват услугите за безплатно изработване на проектите от съответната териториална служба за съвети.

Поради тези важни липси, експертите в НССЗ не могат да започнат отсега работата си по тази мярка, за да се изпълни народната препоръка „отдалеко да е леко“.

Проста сметка показва, че бюджетът на мярката от 30 милиона евро ще стигне на 2 хиляди кандидата. Всеки един от тях ще получи 15 хиляди евро.

Колко обаче ще са кандидатите, ще стане ясно след 12 август, когато приключва срокът за кандидатстване. Очаква се броят им да е около 10 хиляди.

Очаква се още половината от проектите да бъдат разработени възмездно от частни консултантски компании, както се случи при отварянето на мярката за младите фермери (мярка 6.1) миналата година.

 

Leave a Comment