171 ракети в Пловдивска област не спряха градушката, вятър изкорени дървета

Досега изпълнителната агенция е изстреляла 6 381 ракети, поискана е помощ от Комията по бедствията и авариите

буряСилна лятна буря премина вчера следобед и надвечер над Южна България. Най-мощно се прояви в Пловдивска област, но поражения са отчетени още и в областите Пазарджик и Стара Загора, съобщиха за АгроПловдив от Изпълнителната агенция Борба с градушките.

От двата полигона в Пловдивско са изстреляни 171 ракети в периода 15:00 – 19:30 часа. В общо 21 опасни облачни клетки са се целили от ракетните площадки, 4 от клетките са били изключително силни, посочи Цветелина Димитрова, началник отдел в агенцията. Около полигона в Поповица е ситуацията е била по-сериозна като 128 от реагентите са изстреляни именно от този район.

„Информацията, с която разполагаме, ни е предоставена от ракетните площадки. Според колегите в село Мало Конаре (обл. Пазарджик) е паднала за секунди суграшица. А над Дълбок извор (общ. Първомай, обл. Пловдив) в продължение на три минути е валяла градушка с големината на лешник“, посочи Димитрова. Тя уточни, че вятърът и проливният дъжд са били по-опасни за земеделските култури. „Стихията е изкоренила и пречупила дървета“, добави експертът.

Още днес комисии от агенцията и областната земеделска дирекция ще огледат стопанствата, които са попаднали под пътя на облаците. Размерът на пораженията обаче ще стане ясен след седмица, когато ще се установи дали полегналите растения не са се възстановили.

Този сезон е по-страховит и от 2014 година, поясниха от Борба с градушките. Броят на изстреляните ракети за периода е по-голям от този отпреди две години. Досега агенцията е изразходила 6 381 ракети и запасите застрашително намаляват. От Борба с градушките са поискали от Комисията за бедствия и аварии помощ.

Вчерашната буря бе третата по ред и не по-малко слаба от стихиите, стоварили се върху Пловдивска област на 3 и 30 май, и на 13 юни. За Стара Загора най-опасният ден дотук бе на 31 май.

Междувременно стана ясно, че шефът на пловдивската дирекция за борба с градушките Пламен Вълков е освободен в началото на месец май. Неговото място още е незаето.

Leave a Comment