Плюсът от референдума във Великобритания е, че ЕС ще се реформира

Владимир Каролев

Владимир Каролев

До 1 юли 2018 г. Великобритания ще изпие една студена вода, разбирайки за привилегиите които губи като член на Европейския съюз (ЕС). Според чл. 50 на Лисабонския договор напускането трябва да се договори за две години. Допускам, че в хода на преговорите Великобритания може да реши да остане, заяви днес пред бТВ икономическият анализатор Владимир Каролев.

Нито Европейският съюз, нито Великобритания ще изпаднат в рецесия. Кризите ще са краткосрочни, каза той.

Британците ще установят тези дни, че акциите, които са си закупили от Лондонската фондова борса, са се обезценили с 10-15 процента. Бившите колонии на короната като Индия и Австралия вече реагираха негативно на резултатите от референдума. Причината е, че досега те инвестираха в ЕС чрез Обединеното кралство, а оттук нататък ще продължат да го правят, но чрез други държави.

От друга страна обаче, Каролев смята, че решението на британците да излязат от ЕС, носи и положителна страна. То ще накара европейските лидери да реформират бюрократичната система на съюза. „Лично аз имам доверие във фрау Меркел, че ще направи реформата“, призна Каролев.

Изводът от приключилия вече референдум на Острова е, че не бива да се поставят за всенародно гласуване въпроси, които са важни и за които народът може да направи емоционален вместо рационален избор. Повечето британци, които са подкрепили напускането на ЕС, са на възраст над 50 години със спомени за времето, когато са били щастливи деца в свят, в който ЕС не е съществувал.

Leave a Comment