Реколтата от пшеница 2016 г. ще е над 5 млн. тона

Площите с хлебно зърно са с 12 процента повече спрямо 2015 г., съобщи земеделският министър при старта на Жътвена кампания 2016

Десислава Танева, жътва

Реколтата от пшеница тази година ще е малко над 5 милиона тона през 2016 г., а добивът ще е по-висок в сравнение с последните две години. Това съобщи днес земеделският министър Десислава Танева по време на откриването на Жътвена кампания 2016 в житните посеви на стопанството на Георги Балев в село Тихомирово, община Раднево.

„През тази година в страната има увеличение на почти всички площи със зърнено-житни култури. С малко над 12 % са се увеличили площите с пшеница“, информира още Танева. Обследванията показват, че близо 87% от площите са в много добро състояние.

При ечемика очакванията са за сравнително същите количества реколта.

жътва, церемонияЗемеделският министър обясни пред стопаните от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), че процедурата по за предоставяне на държавна помощ за отстъпка от акциза на горивата е пред приключване. В момента съвместно с  Агенция „Митници“ и Национална агенция по приходите се пишат инструкциите за прилагането й, за да може земеделските производители да получат подпомогане за есенните мероприятия.

Десислава Танева пожела успешна жътва и стабилни цени на пазара на зърнени култури.

Министърът на земеделието посети параклис „Св. Димитрий Мироточец“ в село Тихомирово, изграждането на който е финансирано на 100% от арендатора Георги Балев. Строежът на параклиса е започнал през юли 2010 и е приключил през август 2011 г., уточняват от пресцентъра на МЗХ.

 

Leave a Comment