Осигуряваме Великобритания със зърно, млечни и с най-дефицитното – земеделски работници

работници

За първите четири месеца на годината сме експортирали към острова стоки за над 281 млн. лв.

През периода януари – април 2016 г. България е изнесла за Великобритания стоки за  281.4 млн. лв., показват последните публикувани данни на Националния статистически институт. Според министъра на земеделието Десислава Танева основният ни експорт се състои от слънчоглед и царевица, пилешко месо и млечни продукти. Спрямо четирите месеца на 2015 г. износът ни се е увеличил с 12%. Той е по-голям от обема на вноса от Обединеното кралство. През януари – април импорта от острова е за 215.9 млн. лв. и е с 3.8% по-малко от същия период на миналата година. Само за четири месеца България има положително търговско салдо от 65.5 млн. евро.

По-ценни от всякакви стоки обаче са българските земеделски работници във Великобритания. В неделя Десислава Танева посъветва британските власти да запазят сезонните си работници от България, Румъния, Полша и други по-бедни страни. Известно е, че самите британци не се хващат на работа във ферми заради тежкия труд при полски условия.

В същото време обаче почти всички български производители определят като проблем №1 работната ръка. Те разчитат предимно на безработните роми, тъй като незаетите българи предпочитат да кръчмите и мизерията пред труда на полето.

 

Leave a Comment