Наши учени създадоха 10 сорта череши, устойчиви на пролетен мраз

празник на черешата в КюстендилПроф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие – Кюстендил представи 10 сорта череши по време на Празника на черешата в град Кюстендил през уикенда. Той изтъкна, че са отглеждани и селектирани от научния колектив и са устояли на пролетните мразове и са дали реколта в овощните градини.

„Оцеляха в жестокия мраз на 27 април с температура от -4 до -6 градуса”, каза Домозетов и добави, че сорт “Стефания” е продаден на Китай, сорт “Самит” пък дава плодове с рекордни размери 32 до 34 мм. Миналата година са утвърдени два нови сорта, които са първите у нас самоплодни и сами се опрашват.

Череша от сорта „Райниес“ с размер 35 мм, печели приза за най-едър плод на тазгодишния Празник на черешата в Кюстендил. Това е национален рекорд, каза проф. Димитър Домозетов. „Любопитното е, че черешата рекордьор е обрана в местността „Почивалото“ край село Граница, където и преди две години е добита череша, но от канадския сорт „Самид“, чиито диаметър тогава бил 34 мм“, отбеляза проф. Домозетов.

 

Leave a Comment