Преди 45 г. България заплаква за Гунди и Котков

Гунди

Гунди

На 30 юни 1971 г. Георги Аспарухов – Гунди и съотборникът му Никола Котков загиват в автомобилна катастрофа при прохода Витиня в Стара планина. Оттогава са изминали 45 години, но двамата изключителни футболисти не са забравени. Най-вече от феновете на „Левски“ и „Ботев“, за които имената им са свещени. Преди две години президентът Плевнелиев награди посмъртно Гунди с орден „Стара планина“ първа степен за големите му заслуги в областта на спорта. В анкетата на вестник „Нощен Труд“ за Най-добър футболист на България за 20 век Георги Аспарухов е класиран от футболните специалисти на 1-во място, а на 6-то място е поставен Никола Котков.

Гунди и КотковКатастрофата е по вина на шофьор на камион, който изскача от второстепенен път без предимство. Гунди шофира с висока скорост Алфа Ромео-то си с номер СГ 9999. Автомобилът се спуска по планинския път със завои. Когато футболистът вижда камиона, е късно. Удря рязко спирачка, но колата лети към препречилия пътя камион. Блъска се в резервоара на ЗИЛ-а, горивото плисва върху ромеото и автомобилът пламва като факел. Освен двамата легендарни футболисти, в огъня загива и още един мъж – случаен пътник, който футболистите качили от близката бензиностанция по негова молба.

На погребението на Гунди и Котков се събират 550 000 души. Драмата е всенародна и никой след това не е получил толкова масова скръб и почит.

 

Leave a Comment