Българските домати стигнаха 5 лв./кг, пресните картофи – 3.50

Румънски търговци окупират по тъмно тържище „Родопи 95“ до Първенец, вдигат цената на зелената стока
тържище "Родопи 95"

Тържище „Родопи 95“ няма почивен ден, а днес алъш-веришът беше в стихията си

Четири лева на едро стигнаха най-тежките българските домати от

ягоди на тържището

Гръцките ягоди бяха по-едри, по-евтини, по-рекламирани

оранжерии в Сандански. На тази цена ги продаваха днес предиобед на тържище „Родопи 95“. Подобните по качество, но гръцки, сорт „Белла донна“, струваха 3 лева. Същата стока на градските пазари в Пловдив вървеше съответно 5 и около 3.60-3.80 лева. Но имаше и пазарни маси, на които българските домати екстра качество се предлагаха за 4.00-4.50 лева.

пресни картофи 3.50 лв.

Били ли са някога по-скъпи пресните картофи?

„Не поскъпнаха много за този Великден доматите“, коментира Емил Ставрев, търговец на тържището. Качиха само 20-30 стотинки.“ Той се сети, че за празника миналата година червеният зеленчук тръгвал от 4 лева нагоре.

За повечето клиенти и на тържището, и на пазара до парк „Отдих и култура“ средно-дребните домати с цена 2.60-3.00 лева като че ли бяха по-вкусни. А краставиците пък се купуваха в по-големи количества най-вече заради цената. На едро един килограм български оранжерийни краставици се продаваха за 1.80 лева, а на пазарите за около 2.20.

Тържището до Първенец кипеше от търговци и от айляци, решили да напазурат по-евтино плодове и зеленчуци. Още на входа няколко циганки продаваха връзки с лозови листа и с лапад – 0.40 лева броя, като бяха готови да паднат на 0.30 при количество.

Ягодите пък бяха окичени с няколко етикета: „Най-сочни“, „Най-сладки“, „Най-ароматни“. Цената на едрите гръцки „най“ е 4

салата-гигант

Салатата, голяма като храст, е расла в оранжерия в Маноле

лева за килограм, а на по-дребните български – 4.50 лева. На пазара български не се виждаха, а гръцките струваха 4.60 лева.

Момиче от Маноле гордо пренесе от багажника на автомобила към пазарната сергия гигантска салата. Претегли я – оказа се 1.2 килограма и веднага се съгласи да я снимат с униката. „Ще я пусна за 2 лева, ще нахрани 10 човека“, реши веднага младата търговка.

Пресните български картофи втрещиха с цената си пазаруващите до парка хора. 3.50 лева за килограм! „Не са поскъпнали за Великден, възмути се продавачка. На тази цена са си от една седмица!“

Въпреки, че на тържището до Първенец увериха, че наши ябълки вече няма, на пазара беше пълно с етикети „български“. „От Полша са“, обясняваха на борсата, където ги предлагаха за 1.30 лева. „А, наши са си“, твърдяха на пазарчето и ги продаваха за 1.70 лева.

„Утре няма да работя, празник е“, съобщи един търговец на тържището. „Тук търговията никога не спира, на линия ще съм“, беше решил друг.

Румънски камиони и бусове окупирали още в тъмни зори борсата, разказаха продавачи. Купували предимно листни зеленчуци. „Питахме ги къде им излиза сметката, защо бият толкова път. А те казаха, че това, което купуват тук за 30 стотинки, в Румъния го продавали за 30 евроцента“, разказа продавач от „Родопи 95“. И изкоментира, че благодарение на румънските „колеги“ цените на марулите, лука, чесъна, репичките, джоджена, копъра, не падали. „Гледайте да видите какво ще стане като излязат черешите! Тук ще е пълно с румънци“, предрече доволно друг търговец.

1 Comment

  1. ivan каза:

    prodavan presen kartof po dogovarqne tel 0878395179

Leave a Comment