Земеделската техника на СД „Драганови“ е точно по мярка на мярка 6.3

Земеделската техника, която СД „Драганови“ предлага на малките и средни стопани, е изключително подходяща за бъдещите бенефициенти по (под)мярката 6.3 „Стартова помощ за развитие на малките стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони. В това е убеден Петко Драганов, основател на фирмата, която е на пазара за агротехника вече 25 години. Досега дружеството е продало 6 300 трактори и над 100 000 броя прикачен инвентар. Към днешна дата няма друга българска компания, която да е подсигурила земеделския бранш с толкова голям брой машини и инвентар. Всички клиенти на СД „Драганови“, които са закупили от фирмената техника, могат да разчитат на гаранционен и десетки години следгаранционен сервиз. Този фактор не само че не е за подценяване, но трябва да бъде неотменен и водещ при определяне на доставчика на техника.

„Шанс по тази мярка ще имат 2 000 производителя, които ще получат по 15 000 евро. Тяхната дейност ще е в сферата на зеленчукопроизводството, овощарството и животновъдството, тъй като това са приоритетните сектори. Одобрените кандидати ще имат нужда от техника, с която да механизират стопанствата си, да увеличат добивите, да решат сериозния проблем с недостига на работна ръка, да станат по-конкурентни и бързи в земеделските практики. Нашето дружество от създаването си се е насочило в обслужването на типичното българско земеделие – към стопаните, които имат градини със зеленчуци и с трайни насаждения, а също и към животновъдите. Работим със заводи от Италия, Южна Корея и Китай, които сме подбирали внимателно, защото винаги сме се стремели да предлагаме качествена техника на изгодни цени“, обясни Петко Драганов.

тракторОт фирмата обявиха, че правят допълнително още 3% отстъпка по повод отварянето на мярка 6.3.

Трактори

Разнообразието е богато. Тракторите са с мощност от 22 до 99 конски сили. С кабини със и без климатици, както и без кабини. Цените им започват от 15 330 лева и, според мощността и екстрите, растат. За осъществяване на планираните агротехнически мероприятия от фермерските стопанства, възползващи се от мярка 6.3, СД „Драганови“ предлага най-малко 10 варианта на трактор с конкретен за нуждите инвентар, ценово в рамките на отпусната субсидия от 15 000 евро.

За производство на зеленчуци

СД „Драганови“ разполага в базата си в село Крислово, община „Марица“, с няколко модела лехообразователи. Те подготвят  почвата за засаждане и оформяне на плоски и извити лехи, които са високи в центъра и по-ниски от двете страни, за да се получи по- добро отвеждане на водата при дъжд и по-хомогенна смес за културите. Машините могат да бъдат оборудвани по желание с хидравличен цилиндричен валяк за работа в една или повече лехи. Валяците натискат под ъгъл, за да оформят било на браздата.

лехообразователНякои модели като Ortiflor са удобни за по-каменисти почви, тъй като са оборудвани с гребен, който отделя и задържа камъните. Той е изработен от специална стомана. Предлага се и във версия, която работи като същевременно оформя и на леха (макс. височина 25-27 cm).

Голям е наборът от италиански автоматични и полуавтоматични разсадо-посадъчни машини. Те се използват при производството на ягоди, домати, краставици, чушки, патладжани, зеле, лук, маруля, дини, пъпеши и други.

Автоматичната THOMAS+MAX може да полага едновременно мулчиращия филм, да засажда, да спуска устройство за напояване и да разпръсква торове и пестициди. Машината може да работи както в комбинация, така и само като машина за засаждане или полагане на найлон.

разсадо-посадъчна машинаМинималното разстояние между редовете е 27 см, а максималното е по избор в зависимост от вида на културата, която ще бъде засаждана. Полуавтоматичната Fedele Fast например засажда за час над 5000 растения само с двама работника, разположени на седалки. Fedele Big пък може да засажда едновременно до 8 реда.

Специално за производителите на картофи дружеството може да предложи машина за засаждане и два вида машини за изваждане на продукцията. Един от моделите картофовадачки, създаден от „Драганови“, притежава сертификат СЕ за продажби в Европейския съюз. „Вместо селенови втулки, поставихме лагери, за да предпазим реколтата от картофи и моркови от нараняване на кожицата“, поясни Петко Драганов. Лагерите осигуряват по-плавно тръскане на зеленчуците в ситата и така увеличават сроковете им за съхранение.

За овощни градини

фреза в овощна градинаНяма техника, която овощарите желаят да притежават и която да не може да се намери в базата на фирмата. Тук има лозаро-овощарски фрези с автоматично хидравлично отклоняваща се секция, с автоматично отклоняващи се зъбни брани, самоходни платформи за бране и за резитби, вилкоподвигачи за различни видове трактори.

Фрезите работят при междуредови разстояния от 150 до 320 см. Могат да почистват треви както в междуредията, така и само вътрередово, ако стопанинът е решил да остави зелена покривка. Някои модели като Orizzonti VEGA MAX могат да бъдат съоръжени с други аксесоари на Orizzonti  като отгребваща дискова секция, загребваща дискова секция, активно отклоняваща секция, подрязващ нож и други.

Благодарение на някои от самоходните платформи всеки един берач може да бере до 350 кг/час, без големи усилия и без повдигането на тежки каси пълни с плодове. Постига се обиране на реколтата, без да се нарушава целостта на плодовете, като се свежда до платформа за бранеминимум опасността от нараняване, благодарение на специалните електромеханични транспортиращи ленти. При други модели платформите могат да се вдигат и смъкват на различна височина според особеностите на градината при максимална височина на дърветата до 4 метра. Те служат и за поставяне на предпазни мрежи. Някои модели са оборудвани с хидравлични повдигачи за зареждане и за разтоварване на каси с до 500 кг плодове.

Метачките за овощни градини и лозя вършат една от най-досадните дейности – събиране на клоните след резитба, както и механично плевене между редовете.

вибрираща главаЗа стопаните на черупкови видове дружеството предлага вибрираща глава, която обхваща ствола на дървото и го разтърсва. Телескопичната ръка към машината може да достигне клони на 4-6.5 м височина, а всичко това се извършва дистанционно. Към вибриращата глава може да се монтира и „чадър“ с диаметър до 7 метра, в който падат плодовете. Фирмата разполага също с вентилатори, които чрез мощна струя въздух събарят реколтата от лешници. След тази операция самоходни комбайни за орехи и лешници могат да приберат от земята падналите плодове. Асортиментът се допълва и с калибровъчни машини за сортиране, машини за чупене на черупките, а също така и за сушене.

За животновъди

Механизирането на животновъдния сектор също е подкрепено от „Драганови“. Фирмата предлага както техники за поддържане и косене на пасища и ливади, така и с машини, които могат значително да облекчат работата вътре в самото стопанство.

за животновъдни фермиПредлагат се мини челни товарачи, върху които могат да се агрегират над 140 вида инвентар – багер, кофа за събиране на оборски тор, плуг, косачка, шредер и други. Фермерите ги използват, за да монтират също раздробители на бали и самозареждащи се фуражораздаващи миксери.

Фуражораздаващата миксерна кофа е подходяща за смесване, нарязване, транспортиране и дозирано раздаване на царевица, каша, цвекло, картофи, слама и други видове фураж. Има дори комбиниран прикачен вагон, който едновременно разпръсква слама за застилане в животновъдни ферми на 18 метра разстояние, но също така се използва за бързо нарязване на бали със сено, люцерна, слама и други видове фуражи за животните.

 

Leave a Comment