В офисите на ДФ „Земеделие“ е тихо. Заявители по мярка 6.3 почти няма

Автор: Надя Петрова

Областната дирекция на фонда в Пловдив

Областната дирекция на фонда в Пловдив

В областните офиси на ДФ „Земеделие“ няма чакащи да входират заявления за кандидатстване по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малките стопанства“. Десет дни след отварянето на тази толкова чакана възможност за финансиране с близо 30 хил. лв., статистиката сочи, че на ден се приемат по 1.5-2-ма земеделци. По неписано правило голямата вълна се очаква в последната седмица на приема, а ако служителите имат късмет – от началото на август. Мярката ще бъде затворена на 12 август, след което започва ваканцията. За служителите.

Хората са предпазливи, не бързат и има защо. Не е изключено в хода на приема някои особености в правилата да се променят, тълкуванията да поемат в посока, обратна на очакваната. В крайна сметка парите ще стигнат само за 2 хиляди стопани, повечето от които ще са с изравнени шансове, и фондът трябва да има основания да отреже част от кандидатите. Ясно е, че зърнопроизводители няма да кандидатстват.

Затова сега е тихо и противникът наблюдава противника. Когато става дума за пари усмивките са само дегизировка.

Не умеят да измислят правилно заглавията на мерките от министерството и за това няма две мнения. „Стартова помощ“ много подвежда оптимистите. Не, не може сега да ти скимне да станеш овощар и да те стартират с 30 хиляди европейски лева. Не, трябва да си стар или поне на две години в този бранш, да си оклюмал, че не можеш да събереш пари за трактор примерно, и да се надяваш, че ще те рестартират по мярката. Това е точното заглавие: Рестартова помощ само за късметлии.

За да имаш шанс за нея, трябва да можеш да докажеш, че си бил коректен данъкоплатец, нищо че НАП ни най-малко се е вълнувала през годините дали земеделските производители си плащат данъците. То няма и защо да се вълнуват – налозите за земеделие са смешна работа. Едва от началото на тази година данъчните започнаха да изискват касови апарати и от земеделците, заради което настана плач и скърцане на зъби.

Изискването към кандидатите по мярката да докажат, че 33% от доходите им са от земеделие, издуха като с водно оръжие минимум половината от всички, които смятаха да се пробват. Повечето от другите, които наистина са действащи земеделски производители, се стегнаха, намериха фактури за всеки случай и декларираха по-високи годишни доходи за 2015 г.

Според служители на ДФЗ, не е вярно, че документите, които се изискват от кандидатите по 6.3 са нещо извънмерно. Почти същите документи, а те наистина са много, са задължителни и по другите мерки. 20?30?40 на брой? Това е положението и то е описано в наредбата. Тук идеята сигурно е да накарат хората да им писне и сами да се откажат. Иначе представяте ли си какво би се случило ако над 50 000 дребни земеделци се втурнат към това европейско тото, чиито бюджет сигурно е колкото на националната лотария, но без да има приходите й. Новото по тази мярка е данъчната декларация и декларацията от НОИ. От Осигурителния институт се изисква документ, за да се види дали кандидатът не е получавал държавни пари като пенсионер или безработен. Защото ако има доходи от тези издръжки и отделно от тях си докарва 33% от земеделие, и пенсионерът може да получи старт с 15 хил. евро.

 

 

Leave a Comment