Последен бюлетин за растителна защита

Из Бюлетин 14 за растителна защита на БАБХ Пловдив, издаден на 15.07.2016 г. (за контакти виж в края на текста)

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ 

ВРЕДИТЕЛИ ПО СЕМКОВИТЕ

Плътността на Ябълковия плодов червей остава устойчиво над прага на икономическата вредност. По феромоновите уловки се отчита масов летеж на вредителя. Във всички плододаващи ябълкови, крушеви и орехови насаждения да се извърши второ пръскане срещу поколението в периода 19-21 юли в равнинните райони и 22-24 юли в предпланинските. При високи температури да се работи с препарати от групата на фосфороорганичните инсектициди, които гарантират по-дълго последействие. Третото пръскане да се извърши след 10 до 12 дни според последействието на използваните препарати. Да се пръска с Вазтак Нов 100 ЕК 0.0125%, Дурсбан 4Е 0.2%, Нуреле Д 0.05% или с друг препарат.

Биологичните производители могат да използват биоинсектицидите Мадекс Твин 10 мл/дка, Мадекс Топ 10 мл/дка с работен разтвор 40-120 л/дка плюс 0.5% захарен сироп за 100 л/дка вода.

Калифорнийска щитоносна въшка

Калифорнийска щитоносна въшка

При най-вредоносния неприятел от всички щитовки – Калифорнийската щитоносна въшка е отчетено начало на раждане на „бродяшките“ – младите ларви, на 7 юли. Те не са защитени с щитче и затова са уязвими на химическо третиране. При нападнатите градини да се извърши първо пръскане, комбинирано с третирането срещу Ябълковия плодов червей с Би-58 0.2%, Дурсбан 4 ЕК 150-187 мл/дка или с друг.

Големият овощен беловинояд и Малкият бръчков беловинояд се срещат повсеместно в областта. Нападат ябълка, череша, слива, кайсия и други. Неприятелите създават сериозен проблем в разсадници, млади овощни насаждения до 3-4-годишна възраст, както и в старите градини. Ларвите водят изцяло скрит начин на живот, което затруднява растителната защита. При прилагане на препаратите кората на дърветата и основата на листните дръжки трябва да се опръскат добре. Възрастните излитат в разтегнат период от време – от юли до септември. Първото пръскане трябва да е преди масовото яйцеснасяне, следващото – след 10 дни. Мястото на имагениране се открива по кръглите до 2 мм отвори по кората на дърветата.  Регистрираният продукт за растителна защита е Би-58 0.2%.

гъсеница - бяла американска пеперудаИзлюпване на второто поколение Бяла американска пеперуда е регистрирано на 14-15 юли в АЕР Пловдив и община „Марица“. При масово намножаване този неприятел е в състояние да унищожи цялата листна маса, като оставя само централната жилка и дръжките на листата. Да се извърши обследване на всички паркове, градини и крайпътни дървета, като се обърне специално внимание на черници и ацери, които се предпочитат от неприятеля. Механичната борба е свързана с изрязване и изгаряне на гъсеничните гнезда на пеперудата. При откриване на неприятеля в градини от череши, сливи и вишни да се използва Дурсбан 4ЕК 0.1%, Суперсект 10ЕК 0.0125%, Мимик ЛВ 0.04%.

ВРЕДИТЕЛИ ПО КОСТИЛКОВИТЕ

Да се обследват прасковените градини за Източен плодов червей и при достигнат праг на икономическа вредност да се извърши трето пръскане в периода 17-19 юли с Дурсбан ЕК 150-200 мл/дка, Ранер 240 СК 0.03%, Карате Експрес ВГ 100-160 г/дка, Децис 2.5 0.04% или с друг инсектицид. За биологична борба може да се използва Мадекс Твин 10 мл/дка.

При констатирана плътност на Сливовия плодов червей да се извърши пръскане срещу второто поколение в периода 17-19 юли.

ЛОЗЯ

брашнеста мана по лозата - оидиумВ масиви, където не са извършвани редовни третирания срещу Брашнеста мана (Оидиум) и не са извършвани летни резитби, болестта е нападнала гроздовете. До преминаване на чувствителната фаза „прошарване на зърното“ е необходимо да се извършват пръскания през 10-12 дни. При задържане на сухо и горещо време, системните фунгициди могат да се заменят с контактни серни продукти.

За борба срещу оидиума да се използва Вивaндо  20 мл/дка, Колис 40 мл/дка, Болеро 12 ЕК 0.02%, Байфидан 250 ЕК 0.01% или друг препарат.

Третиранията срещу Мана по лозата да продължат при допусната зараза с контактно-системни или контактни препарати, за да се опази младия прираст. Да се използва Орвего 80 мл/дка, Акробат Р 0.25%, Шампион 50 ВП 0.15%, Фунгуран ОН 50 ВП 0.15% или друг.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

зелева нощенка

Гъсеница на зелева нощенка

Младите гъсеници на Зелевата нощенка живеят задружно от долната страна на листата на зелето и граха. Нагризват ги на по-малки и големи отвори. Да продължат обследванията и при необходимост да се извършат две третирания през 8-10 дни според последействието на препарата и карантинния му срок. Регистрирани препарати: Авант 150ЕК 25 мл/дка, Децис 100 ЕК 7.5-12.5 мл/дка, Карате Зеон 15 мл/дка или друг.

ЦАРЕВИЦА

Второто поколение на Царевичния пробивач поврежда метлицата, стъблото, кочаните, гъсениците се хранят и с млечните зърна. Повредените стебла се пречупват. Развитието на вредителя е в пряка зависимост от климатичните и агротехнически фактори. Оптимални условия за развитие се отчитат при температури от 23-28 градуса и 100% влажност. Плътността на второто поколение е под прага на икономическа вредност. Второто поколение засяга с вредоносната си дейност пипера. Да се обърне внимание на площите, които са в съседство с царевични посеви и при необходимост да се третира с Нуреле Д 70 мл/дка, Дурсбан 4ЕК 150 мл/дка или с друг регистриран инсектицид.

ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр.Пловдив бул.”Марица”86,тел/факс 032/62 6318;032/6241 92. E-mail:obdh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76. E-mail: prognoza_plovdiv@.abv.bg; rsrz2@abv.bg.

(АгроПловдив съветва стопаните да се абонират в областната дирекция в Пловдив на БАБХ, за да получават несъкратения вариант на бюлетините за растителна защита, в които са посочени повече препарати с дозите за третиране!)

Leave a Comment