Т. Тихолов: В Пловдив ще разкрием тайните на успешните проекти по мерки 4.1 и 4.2

В безплатния семинар на БАБЕП ще участват консултанти, представители на МЗХ, доставчици на техника, банкер, застраховател, специалист по биосертификация

Тихомир ТихоловТихомир Тихолов, почетен председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски проекти (БАБЕП) пред АгроПловдив 

Г-н Тихолов, в петък, 22 юли, вашата асоциация и консултантска фирма Novek организира в Пловдив семинар под интригуващото заглавие „Зад кулисите на европейското финансиране“∗. Какво ще научат земеделските стопани, ако отделят време да участват в събитието? Какво има „зад кулисите“?

Убеден съм, че за фермерите семинарът ще е изключително полезен. На практика всеки, който иска да участва с проекти за финансиране по мерки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и мярка 4.2 „Преработка/маркетинг на земеделски продукти“ има въпроси относно своята специфична идея за инвестиция. Доколко има шанс, какви промени в наредбите се очакват, дали фонд „Земеделие“ ще приеме, че еди какво си в намерението му е допустимо за финансиране? Би ли могъл да включи към бизнес плана друго, което му е много необходимо, но е в известна степен нестандартно? Какви са шансовете му да се класира и как могат да се увеличат. Ще разглеждаме конкретни казуси, ще отговаряме на въпроси. Това ще бъде дискусия, в която ще участват експерти, които могат да дадат отговори. Важно е да се отбележи, че ценната консултация, която всеки участник ще получи, ще е напълно безплатна. Държа да го отбележа, тъй като повечето фермери, които се записват (виж ТУК) задават и този въпрос: Колко ще ми струва? Отговорът е: Заповядайте, не се плаща. А почерпката е от нас. Семинарът започва в 10 часа в хотел „Империал“ в Пловдив.

Кой ще са лекторите?

Ще участваме консултанти от нашата асоциация, а ние имаме дългогодишен опит и офиси из цялата страна. Ще има компетентен представител от Министерството на земеделието и храните. Ще се включат експерти от банка, застрахователно дружество, доставчици на земеделско оборудване, които ще представят своите преференциални условия за кандидатите по мерките. Ще има и представител на биосертифицираща фирма. Намерението ни е да съберем на едно място всички звена, които участват в разработването на печеливши проекти.

Но „зад кулисите“ означава още, че в разработката на проектите има уловки, тънкости. Така ли е?

Разбира се, че е така. Има особености, те са лабиринтът, в който професионалните консултанти могат да намерят пътя и изхода, защото с годините са натрупали опит и знания. Наредбите, които са издадени за прилагането на мерките, само на пръв поглед изглеждат ясни, но те трябва да се напаснат към спецификата на всеки проект. Ние няма да говорим за наредбите, тях всеки може да ги прочете. Ще говорим за скритите зад редовете уловки. А освен това ще дадем практични напътствия. Например, ако някой земеделец иска да създаде овощна градина, ние сме тези, които можем да го подсетим да включи в проекта изграждане на ограда, създаване на сондажен кладенец, капкова система, административно-битова сграда, склад, техника и т.н. Ако е овцевъд, можем да му предложим технология за подготвяне на храната, чрез която се увеличава млечността на животните. Възможностите на мерките трябва да се използват по-пълноценно. Но, за да бъде проектът печеливш, ще обясним кои инвестиции получават допълнително точкуване и шанс. Ще отидем и още по-нататък. Как трябва да се прилага и управлява самата инвестиция, за да безупречна при последващите проверки на фонд „Земеделие“. Знаете, че през този програмен период контролът е изключително завишен, а санкциите са страховити.

Очакват се промени и в двете наредби. Вие запознати ли сте с тях?

Наредбите наистина ще бъдат променени и членовете на БАБЕП са наясно с новите идеи на министерството. Те също ще бъдат обсъдени на семинара.

Колко часа ще продължи семинарът? 

Срещата ще е в зала „Империал“. Условно сме разделили деня тематично на две части – първо ще обсъждаме мярка 4.1, а следобеда мярка 4.2. Накрая между 17 и 19 часа ще има коктейл, по време на който дискусиите, разбира се, ще продължат.

∗ АгроПловдив е медиен партньор на семинара

 

 

 

1 Comment

  1. Marina Topalova каза:

    m

Leave a Comment