Гласуват край на еднодневните трудови договори и начало на ежедневни талони

работничка на полето с лавандулаДнес парламентът ще гласува промени в Кодекса на труда (КТ), които ще сложат край на еднодневните трудови договори. Законопроектът, внесен от ПГ на ГЕРБ, удължава срока за сключване и отчитане на краткотрайната сезонна селскостопанска работа. Предлага се един работник да бъде наеман за не повече от 90 дни. В промените е предвидено еднодневният трудов договор да може да се сключва и в последния ден на съответния месец.

Така еднодневните трудови договори вече реално няма да се еднодневни, а ще могат да бъдат сключвани и за няколко дни в рамките на един месец, като за всички изработени дни за месеца ще се сключва само един договор.

За сметка на това обаче работодателите ще трябва да документират и отчитат ежедневно отработеното време на всеки работник. Това ще става с издаването на талони, от които единият отрязък ще се предоставя на работника, а другия ще остава при фермера. Заедно с това работодателят ще трябва да изготвя всеки ден протоколи за това колко и кои работници са работили през този ден. Редът за отчитането на всичките тези талони, протоколи и документи тепърва ще се определя с наредба от министъра на труда, разкри наскоро Десислава Николова от Института за пазарна икономика пред „Инвестор“. Според икономиста, догодина отново ще има промени в КТ, тъй като земеделските стопани ще разберат, че и тази форма на отчитане на труда е неприемлива.

Leave a Comment