М. Габриел иска ЕК да защити здравето на пчелите и други опрашители

цвете и пчелаЗа пореден път зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на Работната група по пчеларство в Европарламента Мария Габриел, отправи въпрос до Европейската комисия, свързан със здравето на пчелите.

Българският депутат настоява за изготвяне на европейска инициатива за опрашителите, която да вземе под внимание устойчивостта на растенията към вредители, засягащи пчелите и други опрашители.

За това призова и Европейският парламент в резолюция относно средносрочния преглед на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие.

Габриел подчерта, че се наблюдава тенденция към намаляване на видовете опрашители, които допринасят за производителността в селскостопанския сектор. Ако не бъдат взети мерки, това ще има силно отрицателно въздействие върху селското стопанство, производството на храни и продоволствената сигурност, биологичното разнообразие, екологичната устойчивост и екосистемите“, посочи евродепутатът.

В отговора на европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните д-р Витянис Андрюкайтис се посочва, че в момента Европейската комисия проучва възможностите за евентуална инициатива за опрашителите. Заедно с Европейския орган за безопасност на храните ще извършат преглед на настоящи и минали изследвания на ЕС, за да се определят допълнителните нужди от възможно финансиране по Хоризонт 2020.

Leave a Comment