Благодатният огън лумна от гроба на Христос

Николай Пловдивски ще донесе пламъка от Йерусалим, Кирил Варненски  – от Румъния
благодатният огън в Йерусалим

Благодатният огън слезе на земята

Благодатният огън лумна от мястото, където е бил погребан Иисус Христос днес в 14 часа . Екип на БНТ беше сред множеството струпано около параклиса в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим, където всяка година на Велика събота пламъкът се спуска от небето.

Това е едно от чудесата, които  събират хиляди християни от цял свят на Божи гроб. в

Божият пламък ще освети и много български църкви тази вечер, а вярващите ще си вземат от него за да осветят домовете си.

Огънят се появява в началото на 9-и век. Поверието гласи, че в първите минути след запалването си той не пари и не изгаря. Всяка година в два следобед местно време се случва чудото и пламъкът се появява като че ли от небето. Преданието гласи, че ако огънят не слезе на Велика събота, това ще е знак за края на човечеството.

Православният Ерусалимски патриарх Теофил Трети първи получава благодатния огън след специална молитва. Той го изнася, след което представителите на всички православни патриаршии също взимат от пламъка. Единствените мирияни, които имат право да се докоснат до чудодейните сили на небесния огън, са православните. Те обаче могат да го предават и на другите християнски вероизповедания,.

Тази нощ българските църкви ще разнесат пламъка от две факли. Едната ще носи митрополит Николай директно от Йерусалим. Другата варненският владика дядо Кирил ще запали в Румъния. Освен Варненската, и Великопреславската епархия ще светят с огъня получен от съседната православна държава.

Leave a Comment