Важна промяна в нормативите за стартиращите биопроизводители!

Обърканите кодове на културите при заявленията за директни плащания могат да се коригират, ако стопаните бъдат настоятелни и настояват за проверки, посъветваха от МЗХ

Meeting 20160721_От 1 октомври влиза в сила важна промяна в Наредба 1 от 2013 г., която касае стартиращите биопроизводители. Тя бе представена от Нели Вълева, старши експерт в Дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“ в МЗХ по време на първата по рода си среща-семинар в София между Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ), представители на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и контролиращите биопроизводството лица.

В презентацията на Нели Вълева бе обърнато внимание на измененията и допълненията в Наредба № 1 и Списък от мерки при нередности и нарушения, съобщиха от БАБ. Специално бе акцентирано изменението в норматива, че след 1 октомври т.г. за начало на преходния период ще се счита заявяването на дейността в регистрите на МЗХ, а не сключването на договор за сертифициране с контролното лице, както бе досега. Това е и единствената промяна, която ще има адаптационен период от 3 месеца, всички останали влизат в сила веднага след официалното изменение на Наредба 1.

Разясни се още, че при намаляване на преходния период, операторът трябва да събере всички необходими документи и доказателства и да ги предаде на контролиращия орган. Той от своя страна ги внася със заявление до министъра и в период от 1 месец трябва да получи отговор от институцията.

Очаква се също в следващите 30 дни да излезе списъка с лаборатории, които имат право да анализират почвите на операторите.

По един от най-наболелите проблеми на бенефициентите – сбъркани кодове на култури от страна на контролиращия орган, от МЗХ са заявили, проблемът е решим, ако самите биопроизводители проявят повече инициативност и настояват за проверка на информацията. По този начин всички грешки могат да се отстранят в периода, даден за коригиране.

От своя страна БАБ, виждайки успеха на начинанието, предложи тези срещи да станат регулярни.

Бе планирана и още една среща, на която да има представители и от Държавен Фонд „Земеделие“, тъй като част от казусите изискват тяхна намеса, за да бъдат решени.

БАБ е била представена от трима от членовете на Управителния Съвет – Албена Симеонова, Милен Стоянов и Веселин Цветков, и от Руска
Бонева, член на Контролния Съвет на организацията, както и от други членове на асоциацията.

Leave a Comment