Св. Русалов: Бързо и без дебат, депутатите промениха закон, който ще увеличи пустеещите земи

Законопроектът за промяна на Закона за земите бе внесен на 4 юли от Цвета Караянчева и 17 дни по-късно бе приет окончателно в пленарна зала
Светослав Русалов

Светослав Русалов

Бързо и без обсъждане с аграрните браншови организации, депутатите промениха Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи, което ще има лоши последици върху земеделието. Това е мнението на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов.

НАЗ не оспорва промените, които изключват пасищата, мерите и ливадите от споразуменията за ползване на белите петна. Асоциацията обаче е против включването на трайните насаждения в този порядък.

Голяма част от зърнопроизводителите обработват като ниви описани като „трайни насаждения“ бели петна. Става въпрос за изкоренени лозя и овощни градини, несъществуващи от години лавандулови насаждения и други. Те са вписани с „начин на трайно ползване“ (НТП) като нещо друго, но на практика са ниви. След окончателното гласуване на закона от Народното събрание на 21 юли, земеделските производители вече няма да имат право да ги включват в масивите. Това означава, че ще бъдат увеличени площите с пустеещи земи.

Законопроектът бе внесен от депутата Цвета Караянчева (ГЕРБ) на 4 юли т.г. и 17 дни по-късно вече бе приет. „За отбелязване е, че в мотивите към законопроекта промените за пасищата, мерите и ливадите бяха описани, но трайните насаждения липсваха“, отбеляза Русалов. „Това ни приспа вниманието“, обясни той.

Първа за недомислиците в законопроекта реагира Българската асоциация „Биопродукти“ (БАБ) в началото на тази седмица. В сряда, 20 юли, когато заседава парламентарната земеделска комисия, законопроектът е минал на второ четене без обсъждания. В четвъртък, когато от НАЗ са поискали да алармират народните представители за пагубните текстове, е станало ясно, че законопроектът светкавично е бил гласуван в пленарна зала.

„Честно казано, но знам защо беше необходимо да се включват и нивите с НТП „трайни насаждения“ в забраната за сключване на споразумения. Факт е обаче, че оттук нататък доста зърнопроизводители, а и други фермери, ще трябва да намалят площите, които обработват“, обобщи председателят на НАЗ.

И в двете асоциации – БАБ и НАЗ, не могат да приемат като нормален и друг факт – липсата на дебат по проектозакона.

 

 

 

Leave a Comment