Бивш депутат и фермери масово инвестират в сондажни кладенци

Предполага се, че стопаните ще се възползват от новите възможности за финансиране на поливни системи по мярка 4.1

сондаж за водаНай-предпочитаната земеделска инвестиция към днешна дата се оказва изграждането на сондажни кладенци. Това се вижда от инвестиционните предложения, постъпили в екоминистерството. Част от проектите вероятно са обвързани с кандидатстване по мярка 4.1, чиито втори прием ще се отвори през октомври. Министърът на земеделието и храните Д. Танева официално оповести, че този път инвестициите в поливни системи ще бъдат допустими.

Софийската фирма „Лакон БГ“ЕООД, чиито едноличен собственик е фирмата на бившия депутат Петър Курумбашев от „Коалиция за България“ – „КИД 2225″ЕООД, ще прави овцевъден комплекс със собствен водоизточник в землището на село Воисил, община „Марица“. Предложението му в случая е за „Изграждане на собствен водоизточник към овцевъден комплекс“. Стопанството ще е върху 16.3 декара до пътя Пловдив-Съединение.

Искането за сондажен кладенец е за извършвате на водопой на животните и измиване на площадките на обекта. След направено подробно хидрогеоложко проучване се предвижда той да бъде с дълбочина 25м.

За сондажен кладенец ще дълбае и фирма „ВИП-ЕМ“ЕООД на Иван Гиев. Дружеството се занимава с отглеждане на 9 хиляди патици мюлари в землището на град Брезово. Инвеститорът смята да разшири фермата, след като промени предназначението на имот с площ 22.8 дка. Идеята му е да осигури повече пространство за дворова разходка на патиците, които са на възраст от един ден до три месеца. Гиев няма намерение да увеличава броя им, който в рамките на една година е към 33 хиляди. Изрично се съобщава, че във фермата патиците не се гушат за черен дроб.

И Винарска изба Старосел ще изгражда сондаж за аклиматизационен парк от 22.1 дка, общинска собственост, където се отглеждат диви животни. Фирмата стопанин „Балкантабако“ЕООД е готова да търси вода на 100 метра дълбочина, за да осигури водопой на дивеча, а също и да полива тревните площи за тяхната паша. Собственикът на дружеството е скрит зад регистрираната в Кипър фирма „Пенигел трейдинг лимитид“ООД.

На пловдивската „Биофермата“ООД и е необходим сондаж, за да полива зеленчукова градина с полски домати, краставици и зелен фасул, която се намира в землището на село Марково, община „Родопи“. Поливането ще се осъществява със система за капково напояване, която ще е включена от април до септември. Собственици на дружеството са Милена Байкова и Александър Шопов.

Фирма „Греком“ЕООД, в която преди да стане земеделски министър проф. Димитър Греков имаше участие с около една трета, също ще инвестира в изграждане на хидромелиоративно съоръжение – система за капково напояване на винени лозя. Те са с обща площ 31.9 дка в землището на с. Белица, общ. Любимец. Собственик на дружеството е Тодор Г. Греков. Водата, която лозарското стопанство ще ползва, е от водоем, публична общинска собственост, с която фирмата има сключен договор за ползването му.

 

Leave a Comment