Ферми с под 50 овце и кози, и под 20 крави остават без обвързана подкрепа

И овцевъди, и говедовъди ще трябва да доказват с фактури продаденото мляко
Овцевъдите ще са с увеличена субсидия, взета от досегашната помощ за биволи и крави

Павел Драганов с коча победител НикоМинистерството на земеделието и храните обявява днес промените в обвързаните плащания, които ще предложи за одобрение на Европейската комисия. Предиобед бе срещата на министър Десислава Танева с животновъдните браншови организации, от 14 часа започнаха преговорите с асоциациите от секторите плодове и зеленчуци.

Част от животновъдите излязоха като попарени от срещата. Предложените промени от МЗХ режат напълно субсидиите от обвързаната подкрепа за стопанствата с под 20 крави и под 50 овце и кози, разказаха пред АгроПловдив участници във форума. Единствено при планинското животновъдство (над 750 м надморска височина) се допуска подпомагане при по-малък брой животни.

Фермите с под 50 овце и под 20 крави ще продължат да получават национални доплащания.

За периода 2017-2020 г. обвързана помощ ще получат собственици на кравеферми, които са запазили 90% от стадото, което са имали през референтната 2009 г. През миналата година изискването бе за поддържане на 70% от референтното поголовие.

Животновъдите с крави под селекционен контрол трябва да докажат с фактури 4 200 литра годишен млекодобив от животно. Предложението на МЗХ е било за по-малко количество, но някои от браншовите организации са настояли лимитът да се вдигне до 4 200 литра. Въпросът с минималното количество мляко ще продължи да се дискутира. За животните, за които не се води селекционен отчет (но са над 20 на брой), е предложен годишен млеконадой от 3 800 литра. Той също трябва да се доказва с фактури. Доходите (приходите) от продажбата на суровината ще се декларират пред НАП с годишните данъчни декларации.

При биволите няма промяна в изискванията.

За овцете под селекционен контрол ще има диференцирано обвързано заплащане. Ако в стадото има под 250 животни, ставката ще е 84 лева за глава. В случай, че стопанството е с по-голям брой овце, плащането се намалява на 65 лева.

Овцевъдите също трябва да доказват с фактури произведеното мляко. Предложено е то да не е по-малко от 90 литра годишно за млечно животно. Тук се е появил спор, при който представители на стопанства автохтонни породи са поискали отчета да не е на литър мляко, тъй като при отглеждане на стари породи не се разчита на висока млечност.

„Доволен съм, най-после субсидиите се изравниха“, коментира след срещата председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров. Един милион от субсидията за биволи и 5 милиона от субсидията за крави са били прехвърлени към овцевъдството, поясни той.

АгроПловдив ще публикува по-пълна информация, когато МЗХ изпрати прессъобщение за срещата. 

 

 

 

1 Comment

  1. зс каза:

    Защо отрязват парите за обвързана подкрепа на млечните ферми от 10 до 19 животни ?Защо не го обявиха по рано, хората да могат да преминат в месодайно?Сега трябва да се даде възможност на тия ферми да преминат в месодайно, за да могат да получават субсидии за обвързана подкрепа иначе ще се заведат дела в Страсбург и познайте кой ще спечели. Мастити Адвокати за такива доходоносни,лесни дела колкото искаш!България е СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА А НЕ ФЕОДАЛИЗЪМ!

Leave a Comment