Обвързаната подкрепа за оранжерии става 7.5 млн. лв., тиквите и още 3 култури падат

За дините, пъпешите, сливите, десертното грозде и зелето субсидията ще бъде намалена наполовина

зеленчукова градинаОбвързаната подкрепа за оранжерийно производство се увеличава до 7.5 млн. лв. Това е съобщил министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на срещата с организации от секторите плодове и зеленчуци по повод подготвяните промени в обвързаната помощ, която започна в 14 часа и приключи скоро. АгроПловдив получи информация за подготвяните новости от Красимир Кичуков, член на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

Досега обвързаната подкрепа за оранжерийното производство бе почти 5 млн. лв.

От следващата година ще отпадне разграничаването между отопляеми и неотопляеми оранжерии, е решило министерството.

Анализ на МЗХ е установил, че докато при полските зеленчуци и при плодовете субсидиите покриват разходите и увеличават с 12 до 30% приходите, то при оранжерийното производство на домати заедно с помощта минусът е 21%.

Другата новина е, че от 2017 г. минималните добиви, които се изискват за получаване на обвързано финансиране се увеличават при полските плодове и зеленчуци с около 100%. Така например при черешите досега се е изисквал минимален добив от 228 кг от декар, а от догодина той трябва да е 470 кг.

При оранжерийните култури субсидията ще зависи от представените фактури и касови бележки. Ако производителят докаже със счетоводни документи, че е произвел 550 кг домати от декар, той ще получи 1500 лева. Но ако представи фактури за добив от 7 200 кг (това е максимумът), ще му бъдат изплатени 22 400 лева.

От следващата година кантарни бележки, тетрадки и всякакви други записки няма да бъдат признавани като документ от фонд „Земеделие“. Единствено фактурите и касовите бележки ще се приемат като изрядно доказателство за произведената и продадена продукция.

„Най-лошата новина от срещата бе, че бюджетът на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци остава същия при увеличен брой на кандидатите за субсидия“, коментира Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите в България. Според разчетите на министерството помощта за плодове ще намалее с 20%, а за зеленчуци – с 25.

Той подчерта обаче, че е възможно доста стопани да се откажат от това подпомагане по простата причина, че сивият сектор отказва издаването на счетоводни документи. От обвързаната подкрепа очаквано отпадат тиквите, но още и орехите, грахът и зеленият фасул. С намалена наполовина субсидия ще бъдат сливите и десертното грозде, както и дините, пъпешите и зелето, изброи Трифонов.

Досега изискваните минимални добиви за биологично произведените плодове и зеленчуци бе 75% от нормата за конвенционално производство. Слави Трифонов е предложил от 2017 г. биологичната минимална реколта да е допустима за обвързано плащане при 50% от конвенционалната. „Тоест, ако за обикновеното производство на череши се изискват фактури за 470 кг/дка, то за био-то те да са за 235 кг“, даде пример председателят на Съюза на градинарите.

В следващите три дни браншовите организации ще могат да внесат предложения за корекции на новата рамка.

 

Leave a Comment