За плодове и зеленчуци ще се дават допълнително 6.50 лв./дка от преразпределителните плащания

фреза в овощна градинаВсички производители на плодове и зеленчуци със стопанства до 30 хектара, които са заявили участие по схемата за обвързана подкрепа, ще получат с 50% по-висока ставка преразпределителни плащания. Това изясниха специално за АгроПловдив от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните по повод днешното съобщение за проведената вчера среща с браншови организации от секторите Животновъдство и Плодове и зеленчуци по повод промените в обвързаните плащания.

Тази година преразпределителната ставка бе около 13 лв. на декар, което означава, че новата добавка ще е към 6.50 лева на декар. „Сумата е малка, но е донякъде утешителна“, коментираха градинари.

Както АгроПловдив съобщи вчера, без обвързано плащане, а съответно и без допълнителна преразпределителна субсидия ще останат производителите на тикви, орехи, грах и зелен фасул. Стопаните, които отглеждат десертно грозде и сливи, пъпеши, дини и главесто зеле, ще бъдат с наполовина намалена субсидия по обвързаните плащания. За тях обаче се запазва увеличението с 50 на сто от преразпределителните средства.

Промени в схемите за обвързано подпомагане в сектор „Животновъдство“ се насочват към стопанствата, извършващи целенасочена развъдна дейност, както и към средните по-размер стопанства с оглед подобряване на ефективността и пазарната им устойчивост. Поставят се условия за наличие на минимален брой животни под селекционен контрол от една порода (за крави – над 20 животни, за овце-майки – над 50 животни и за кози-майки – над 20 животни), което ще подобри нивото на селекцията в страната.

Въвеждат се изисквания за реализация на мляко, съобразени с породната принадлежност и продуктивност на животните, което ще допринесе и за изсветляване на сектора.

Предвижда се прилагането на модулирани ставки (различен размер на ставката според броя на животните) за крави, овце-майки и кози-майки под селекционен контрол, която ще бъде по-висока за първите 250 крави в стопанството и за първите 300 овце-майки и кози-майки.

По отношение на биволовъдството, на подпомагане ще подлежат биволици и малакини, с прилагане на модулирана ставка за първите 250 животни във фермата.

С 2,5 млн. лв. се увеличава финансовият ресурс по схемата за оранжерийни зеленчуци спрямо 2015 г. По този начин частично ще се компенсират високите производствени разходи и ще се постигне по-справедливо подпомагане в сектора. Въвеждат се две нива на получените добиви – минимални добиви, които са условие за допустимост на плащането по схемата и средни добиви, които са условие за получаване на пълния размер на ставката, като по този начин ще се компенсират по-високите разходи при отопляемите оранжерии. Всички добиви ще се доказват само с официални счетоводни документи – фактури и за физическо лице – касови бележки.

 

Leave a Comment