Категориите за млечни ферми отпадат, при трайно лоши показатели БАБХ спира млякото

Официалните ветеринарни лекари ще взимат общо 7 проби от сурово краве мляко в два и три поредни месеца
Крави под селекционен контрол във фермата на Светла Манева

Крави под селекционен контрол във фермата на Светла Манева

Съществуващото категоризиране на фермите за производство на сурово краве мляко, както и на млекопреработвателните предприятия, отпада. Това предвижда проектът на Наредба за специфичните изисквания за производство, събиране, съхранение, транспортиране на сурово краве мляко, неговата преработка и предлагане на пазара на мляко и млечни продукти. Тя е публикувана на страницата на Министерството на земеделието и храните.

Наредбата регламентира извършването на официален контрол и оценка на фермите за производство на сурово краве мляко. Ще бъде направена и оценка на лабораториите за изследване на мляко. В документа са посочени правилата за самоконтрол и коригиращи действия. Предвидени са условията за преработка и предлагане на пазара на мляко и млечни продукти, произведени от мляко, което не отговаря на изискванията, както и други изисквания.

Според проекта на наредба, официалният ветеринарен лекар ще взема по график най-малко две проби сурово мляко на месец за период от два последователни месеца (общо четири представителни проби) за извършване на анализ по показател общ брой микроорганизми (ОБМ), физикохимия (масленост, точка на замръзване) и за наличието на инхибитори.

Официалният ветеринар ще взима също така най-малко една проба на месец за период от три последователни месеца за извършване на анализ по показателя общ брой соматични клетки (ОБСК), физикохимия (масленост, точка на замръзване) и за наличието на инхибитори. Пробите от официалния контрол ще се изпращат за изпитване в независими акредитирани лаборатории на БАБХ, определени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

Разходите за извършване на лабораторните анализи за официалната оценка на фермите за добив на сурово краве мляко се поемат от БАБХ. В случай на допълнително пробовземане извън пробите или при извършване на коригиращи действия при несъответстващи резултати за ОБМ и ОБСК, разходите ще се поемат от бизнес оператора на храни, тоест фермера. Пробите сурово мляко ще се вземат както от фермите за производство на мляко, така и от млекосъбирателните центрове .

Пробите ще се считат за валидни при отрицателен резултат от изпитване за инхибитори и стойности от изпитване за физико-химични показатели. Точката на замръзване трябва да не е по-висока от минус 0,507. Маслеността да не е по-ниска или равна на 2,6%.

В случай на получаване на незадоволителни резултати, официалният ветеринар ще предписва на фермера коригиращи действия. Ако бизнес операторът на храните не изпълни предписаните мерки и показателите на суровото мляко не се подобрят, официалният ветеринарен лекар спира доставянето на мляко, налага забрана и разпорежда унищожаване на млякото или го насочва за друга употреба извън хранителната верига.

 

Leave a Comment