Гаранционният фонд ще обезпечава 50% от кредитите на всички земеделски стопани

Той ще обезпечава и авансовите плащания, извършвани към бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони
Самуил Шидеров и Васил Грудев представиха новата схема

Самуил Шидеров и Васил Грудев представиха новата схема

Националният гаранционен фонд (НГФ) ще разшири обхвата на дейността си. Той ще гарантира не само кредити за изпълнение на одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони, но и оборотни заеми за всички регистрирани земеделски производители. Това съобщи днес зам.-министър Васил Грудев при представяне на новата схема, по която ще работи НГФ.

„Кредитите ще се отпускат при по-добри лихвени условия и намалено обезпечение, както за инвестиционни проекти, така и за оборотни средства“, каза Грудев. Първоначалният размер на средствата, с които ще стартира схемата са на стойност 50 млн. лева и са освободен ресурс от гаранции от предходната гаранционна схема на ПРСР 2007-2013 г. При интерес портфейлът може да бъде увеличен.

Чрез НГФ ще се обезпечават на 50% и авансовите плащания по ПРСР, за които ДФ „Земеделие“ изисква гаранции. Няма да има лимит, каза още зам.-министърът.

Реалният старт на новата схема на НГФ ще е още през август т.г.

Грудев обърна внимание на тежката ситуация, в която са се оказали одобрените бенефициенти по мерки 4.1 и 4.2, които бяха отворени миналата година. Без осигурено финансиране, те реално не биха могли да започнат изпълнение на проектите си. От друга страна пък през този програмен период от ДФ „Земеделие“ са поставили изискване в рамките на първите 9 месеца бенефициентите да докажат, че са стартирали инвестицията, а до една година след подписване на договора да покажат, че са извършили 20% от планираните инвестиции. Резултатът от тези изисквания са 120 прекратени договора. Васил Грудев припомни, че според новите правила, ако стопаните с одобрени проекти сами поискат прекратяването им до 6 месеца след подписването на договорите, те не плащат санкции. Ако изпуснат този срок, фондът ги глобява.

Директорът на Гаранционния фонд Самуил Шидеров информира, че интерес към работа с НГФ са проявили 17 финансови институции. От 2009 г. досега фондът е гарантирал кредити за изпълнение на проекти по ПРСР в размер на 940 млн. лв.

 

 

Leave a Comment