Градовете на Франция – убежища за пчелни семейства

смъртност при пчелитеНякои градове на Франция се превърнаха в истински убежища за пчелни семейства. Още преди години покривите на френския парламент, операта и Нотр Дам бяха заселени с кошери. Гледката може да се наблюдава и по покривите на няколко гимназии в южния френски град Монпелие и дори на сградата на Агенция Франс прес, разказва АФП, цитирана от БТА.

Във северния френски град Лил зад гарата вече е инсталиран общински учебен пчелин, предназначен за широката публика. Той има десетина кошера, а за желаещите да го посетят има списък с чакащи.

По националната програма „Пчелата – страж на околната среда“ в Лил са заменили всички химически обработки с естествени продукти. В общината работи на щат и общински съветник по въпросите на градското пчеларство. В града вече са се появили 80 вида диви пчели, които са изчезнали от района на Лил.

В селските райони при пчелите се наблюдава увеличена смъртност – докато през 1990-те години загубите са били 5 процента, днес те са 35 на сто, изтъква с безпокойство Доминик Сена, един от говорителите на Националния съюз на френските пчелари. Според него тона се дължи на все по-масовото използване на неоникотиноиди – инсектициди, действащи върху нервната система на насекомите. Те ще бъдат забранени, и то частично, едва от септември 2018 година.

В градовете смъртността сред пчелните семейства е по-малка, а производителността им е с една трета по-висока.

Но въпреки всички тези усилия днес в градовете живеят едва 1 процент от пчелите. Градската среда предлага ограничено пространство за кошерите и има строго изискване съседите да бъдат защитени от двуметрова стена, а кошерите да са на разстояние от 3 до 50 метра от жилищна сграда или обществено място.

От общо 17 000 тона мед, произведени във Франция през 2015 година, делът на градския добив е нищожен. При средна годишна консумация от 40 000 тона, страната продължава масово да внася мед от чужбина.

Leave a Comment