Проф. Тенчо Чолаков потресен от скалъпването на скандални новини в медиите

МЗХ: Забраната да се произвеждат домати „Биволско сърце“ е дезинформация
Проф. Тенчо Чолаков

Проф. Тенчо Чолаков

„Изумен съм и в точно в момента съм силно настроен срещу медиите“, каза днес пред АгроПловдив директорът на Института по растителни генетични ресурси „Константин Малаков“ в Садово проф. Тенчо Чолаков.

Дезинформация, която от няколко дни се копира в редица медии, съобщава, че проект на европейски регламент ще забрани производството и продажбата на стари местни сортове зеленчуци. Там някъде, за по-голяма достоверност, се цитира и директорът на института, който казва: „Когато се приеме този регламент, тези сортове може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал“. Освен това в новината производители на зеленчуци обявяват готовност за протести, ако подобна забрана бъде въведена.

„Това наистина е мое изказване, но от април 2014 г.“, обясни проф. Чолаков. Вече повече от две години изказването се изтупва от праха и се пуска като актуално през различни периоди. „Не съм говорил с журналисти от миналата година“, каза директорът. Той е възмутен, че Селскостопанска академия и в това число института в Садово се забъркват в скандал.

Всъщност, скандалът се получи с опровержение от страна на Министерството на земеделието и храните, изпратено днес от пресцентъра. В него министерството оборва съществуването на регламент и на проект на регламент, които да забраняват производството и продажбата на т.нар. „бабини вкусни сортове“.

„Няма и не съществува Регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат „Биволско сърце“.  Няма и съществуващ проект на Регламент, който да забранява това производство“, се казва в прессъобщението от МЗХ.

През май месец 2013 г. Европейската комисия предлага за обсъждане проект на Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от Европейския парламент на 11/03/2014 г. (650 гласа „против“ регламента и само 15 „за“). Проектът е оттеглен от Европейската комисия на 07/03/2015 г. Дори и в този проект на регламент не се съдържат разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация, се казва още в прескомюникето.

Leave a Comment