Банки търгуват оранжерия, ферма и база на „Меком“ заради дългове

Частен съдебен изпълнител е обявил на публична продан голяма производствена база на „Садимекс“ООД в Силистра. Фирмата е в ликвидация, а нейният мажоритарен собственик е старият месокомбинат „Меком“АД, който тази година трябваше да отбележи 110 г. от създаването си. „Меком“ също е в ликвидация.

Съдебният изпълнител е описал поземлен имот с площ от малко над 12 дка. В него има няколко масивни постройки с с производствено, складово и селскостопанско предназначение и с квадратура от 588 до 678 квадрата, други сгради за енергопроизводство, търговски комплекс, бензиностанция, работилници, мазутно стопанство и други. Първоначалната цена на имота е 510 000 лв. Той се продава заради вземания на две банки.

През 90-те години „Меком“ бе първото месопреработвателно предприятие у нас, което получи сертификат за износ на колбаси в Европейския съюз. Негов мажоритарен собственик след приватизацията през 1998 г. бе Стефан Райчев. Акции на предприятието се търгуваха на Българската фондова борса. През 2012 г. Райчев продаде дела си на „Дар финанс“, откъдето по-късно съобщиха, че без да знаят са закупили предприятие с дългове към 50 млн. лв. 

Снимка от сайта на КЧСИ

Снимка от сайта на КЧСИ

Продажба на малка стоманено-стъклена оранжерия в село Козарско, община Брацигово, също може да се види на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Оранжерийният комплекс е от два блока плюс котелно помещение. Първият блок е от 1 118 кв. м., а вторият, който не е пуснат в експлоатация, е 692 квадрата. Продажбата е заради вземания на банка. Началната цена е 63 600 лв. Собственик е Кр. Фандъков.

За 326 036 лв. се продава имот с животновъдна ферма – овчарници. Той е в село Красен, община Иваново и е върху 7 869 кв. м. Капацитетът на фермата е за отглеждане на 1 300 овце. В обекта има построени още склад за концентриран фураж и фуражна кухня, ветеринарен пункт, аптека и други. Собственик на имота е „Лам селекшън“. Продажбата отново е заради банков кредит.

И в Хасково, „Зона Изгрев“, месодобивно и преработвателно предприятие, разположено върху 1 232 квадрата, е обявено на търг. Първоначалната цена е 224 818 лв. И тук причината е дълг към банка.

Leave a Comment