Нова идея: Граждани алармират при нередности в горите, проверка – до 24 часа

Георги КостовНова платформа ще бъде пусната в действие на 26 септември т.г. В нея ще участват всички заинтересовани страни в горския сектор, в това число неправителствени и браншови организации, асоциации на общински и частни собственици на гори и научни институции Платформата ще е публична и и при подаване на сигнали за нарушения и проблеми в горите, те ще бъдат проверявани за 24 часа. Това разказа заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов на директора на Европейския институт по горите (ЕИГ) д-р Марк Палахи, който е на двудневна визита в България.

Предложението, което държавата инициира, е за да увеличи публичността и прозрачността в сектора, и да осигури пълното му отваряне към обществеността. „Надяваме се, че тази платформа ще се превърне в един от добрите примери за партньорство с гражданското общество не само в национален, но и в европейски план“, каза заместник-министърът. Чрез платформата ще могат да бъдат разпространявани информации и за обучения, семинари и други събития, свързани с развитието на сектора.

До 1 септември ще могат да се правят предложения по организацията и съдържанието на платформата.

В рамките на разговорите с директора на Европейския институт по горите бяха обсъдени и възможностите за съвместни дейности при извършването на Националната горска инвентаризация в България и включването на българските образователни и научни институции, работещи в областта на горите, като партньори в значими проекти на  ЕИГ.

Институтът е общопризнат консултативен център за горите на Европейския съюз. Горските институции на България, които участват в дейностите на ЕГИ са Лесотехническият университет, Институтът за гората при БАН, Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите.

Leave a Comment