Овцевъдната асоциация и Фондация „Америка за България“ – партньори

овце в кошараНационалната овцевъдна асоциация (НОА) и Фондация „Америка за България“ станаха партньори, съобщава на електронната си страница браншовата организация.

От фондацията ще подкрепят институционалното укрепване на НОА, за предприемане на План за действие за следващите 3 години, който да доведе до стабилизиране на производството, засилване на пазарната ориентация и постигане на по-висока конкурентоспособност чрез използване сравнителните предимства на сектора.

В съобщението се посочва още, че НОА е единствената съсловна национална организация на овцевъдите в България обединяваща около 2500 членове. Тя е създадена през 2011 година. Членове са както индивидуални стопани и юридически лица, занимаващи се с овцевъдство, така и Развъдни организации на различни породи овце. Чрез асоциацията са обхванати около 35% от овцете в страната, приблизително 450 хил. овце от млечно и месно направление. В нея участват почти всички големи и професионални овцевъдни стопанства в страната, като териториалният обхват на членовете е сравнително равномерен. Членовете на НОА произвеждат около 40 хил.т. мляко като там се концентрира почти 100% от овчето мляко, което се доставя до мандрите и което възлиза на около 25 хил.т. от общо произведено количество мляко.

Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Leave a Comment