Едва 26% от проектите за обновяване на храмове по мярка 7.6 с шанс за финансиране

Обектите, които са категоризирани като паметници с национално и местно значение, не получават допълнителни точки
348 заявления са подадени, 92 са класирани
Музеят на Араповския манастир

Музеят на Араповския манастир

Едва 26% от подадените проекти по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ са получили шанс за финансиране. Подмярката касае обектите с религиозно значение. Тя бе отворена на 9 май т.г. с бюджет от 25 млн. евро.

 

Прочети още: Манастирите в Калофер и Сопот кандидатстват за обновяване по мярка 7.6

Предварителната проверка на ДФ „Земеделие“ за съответствие с критериите за подбор на проектите, подадени по подмярка 7.6, отхвърли 256 проекта от общо подадени 348 и остави за последващо разглеждане 92. Те съставляват 124% от бюджета по подмярката. Общата сума на финансовата помощ на проектите, които ще бъдат разгледани, е 60 206 935 лева.

От ДФЗ съобщават, че всички проекти са оценени съгласно изискванията на Наредба № 6 от 28.03.2016 г. за прилагане на подмярка 7.6. Съответствието с критериите за оценка се преценява към датата на подаване на заявлението за подпомагане, съобразно приложените към заявлението документи.

От фонда обръщат внимание, че издадените от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) удостоверения, в които е посочено, че обектът, предмет на инвестицията, притежава предварителна категория „местно значение“ или „национално значение“, не получават точки съгласно критериите за подбор.

Заявленията за подпомагане се класират според получените при оценката точки и се одобряват в низходящ ред до размера на определения за съответния прием бюджет.

Кандидатите по подмярка 7.6 могат да направят индивидуална справка за броя получени точки на адрес: http://prsr.bg/.

 

Leave a Comment