Над половината подадени проекти по мярка 6.3 с шанс за финансиране, 47% ще отпаднат

Общо 3 755 заявления са подадени при възможност за подпомагане на 2 000

ferma33 755 проекта са подадени по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“, съобщиха от ДФ „Земеделие“. Шанс за финансиране имат 2000, тъй като бюджетът по подмярката е 30 млн. евро, а индивидуалната помощ – 15 хил. евро. Това означава, че 47 на сто от проектите ще отпаднат при класирането. Приемът на заявления по мярката приключи на 12 август т.г.

Общият размер на заявената субсидия е 110 160 435 лева. Най-много проекти за стартово развитие на малки стопанства са подадени в областите Благоевград, Стара Загора и Бургас, а най-малко кандидати има в областите София (град) и Перник.

Сумата на субсидията за подадените към момента проекти по подмярката надвишава с 51 486 435 лева бюджета от левовата равностойност на 30 милиона евро (58 674 000 лв.), предвиден по настоящия прием за подпомагане на малки земеделски стопанства.

Това предполага преминаване към процедура по ограничен бюджет и предстоящ ранкинг на проектите, посочват от ДФЗ.

Съответствието с критериите за оценка се преценява към датата на подаване на заявлението за подпомагане, съобразно приложените бизнес план и документи. Проектите се класират според получените при предварителната оценка по критериите за подбор точки и се одобряват в низходящ ред до размера на определения за този прием бюджет.

Условията и редът на прилагане на подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ са разписани в Наредба № 10 от 10 юни 2016 г. на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Финансовата помощ е безвъзмездна и цели устойчиво развитие и растеж на малките земеделски стопанства. Субсидията се предоставя за максимален срок от пет години при условие, че представеният към заявлението за подпомагане бизнес план е изпълнен коректно.

 

Leave a Comment