Освободиха директорите на ИЗК „Марица“ и Добруджанския институт

Причините са формални, според запознати. Председателят на ССА проф. Тотка Трифонова отказа обяснения с мотива, че е в отпуска

Директорите на Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“ в Пловдив проф. Стойка Машева и на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево проф. Иван Киряков са освободени от постовете си, научи АгроПловдив. Това се е случило през август. Новината бе потвърдена от работещи в двата института.

проф. Стойка Машева

Проф. Стойка Машева

Проф. Стойка Машева, която управляваше от дълги години ИЗК, е била освободена по доноси, постъпили в Селскостопанска академия, съобщиха информирани. Председателят на академията проф. Тотка Трифонова е поискала от шефа на зеленчуковия институт да си подаде сама оставката. Според запознати, проф. Машева е приела като дълбока обида отношението към нея и решила да напусне окончателно института. АгроПловдив не успя да се свърже с освободения директор. Постът е зает временно, до провеждането на конкурс, от доц. Даниела Ганева. Тя е автор на новия сорт домати „Розово сърце“.

Проф. Иван Киряков

Проф. Иван Киряков

Проф. Иван Киряков е освободен заради договори между Добруджанския институт и частни фирми. Според хора от института, въпросните договори са изрядни и поводът да бъде освободен ръководителя е формален. Проф. Киряков е в отпуска и не отговаряше на телефона си. За временно изпълняващ длъжността директор е назначен на 8 август доц. инж. Илия Илиев, който работи в института повече от 25 години.

Проф. Тотка Трифонова е в отпуска. Това каза тя пред АгроПловдив и след като разбра повода за обаждането, прекъсна връзката.

В електронните страници на двата института имената на Стойка Машева и Иван Киряков все още стоят като директори.

Leave a Comment