Гъсеницата, която изяжда чемширите у нас, може да се унищожи с … прахосмукачка

Чемширова пеперуда идва от Източна Азия

Чемширова пеперуда идва от Източна Азия

В последния бюлетин за растителна защита ОДБХ в Пловдив обръща внимание на сравнително новия вредител – Чемширова пеперуда (Cydalima perspectatis). От година-две гъсениците на неприятеля обезлистват чемширите в областта и страната и на практика убиват вечнозелените храсти, някои от които са на десетки години.

От ОДБХ съобщават, че в последните години отчитат масово нападение. Вредителят е много агресивен и за кратко време унищожава декоративните чемшири.

Чемшировата пеперуда произхожда от Източна Азия. За първи път в Европа е открита през 2007 г. У нас е установена в гр. Балчик през месец юли 2014 г., пише в бюлетина.

Гъсеница на чемшировата пеперуда

Гъсеница на чемшировата пеперуда

Напада растения от род Buxus. В Централна Европа неприятелят има две поколения годишно и зимува като гъсеница в пашкул, между листата на чемшира. Вредят гъсениците, които се хранят с листата на чемшира.

Чемшировата пеперуда се разпространява с посадъчен материал. Пеперудите летят активно и за една година могат да се разпространят до 10 км.

При слабо нападение ефективна мярка за контрол е ръчното събиране на гъсениците, което трябва да се извършва на всеки 2-3 дни. При по-големи насаждения: алеи, паркове, градини, може да се използуват прахосмукачки. При силно нападение се третира с контактни инсектициди.

От ОДБХ препоръчват в обществени паркове и градини да се използват биоциди и биоинсектициди.

Прочети още: Само силна комбинация от инсектициди може да спаси чемширите

Leave a Comment